Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Войната между телевизора и хладилника

ПечатЕ-мейл

Неделя, 29 Април 2012 21:34

Деница Гацинска

Докато обикалях „триъгълника на властта” (министерски съвет, президентсво, парламент – те са една срещу друга сгради в София) , се сетих за една история, която сега ще ти разкажа. Имало едно време един прочут бей, наричан Асфалт паша. Неговото управление останало в историята с градежа на магистрали и култа към физкултурата. Пашата бил плебей по рождение. Неговото семейство било бедно и нямало пари да го изучи. А и самият Асфалт паша не проявявал интерес към науката.

Родителите на момчето нямали възможност да го пратят при някой известен преподавател,но все пак успели да спестят някой и друг лев и изпратили момчето при местния даскал да го учи на чужди езици. Но на Асфалт паша не му допадали уроците. Той предпочитал да рита топка и да похапва филийки, намазани със свинска мас. Колкото повече съзрявал, толкова повече Пашата започвал да страда за опороченото си детство. Това било така, защото го карали да носи червена връзка, а тя била символ на позора. Страданието на младия момък прераснало в остро чувство за справедливост.

На Асфалт паша започнала да му се носи славата на най-големия огнеборец в цялата империя, и всичко това още в младежката му възраст. Всекидневната борба с огнените стихии калила Пашата. Всички хайдути и разбойници треперели от страх пред силата на Асфалт паша. Това било така, защото Пашата се заканил, че ще ги затвори всичките в тъмницата, ако не престанат да тормозят народа с техните пладнешки грабежи.

Във всеки дом имало по една правоъгълна кутия, която оживявала, щом Асфалт паша започнел да говори по нея. А той много обичал да говори, не пропускал ден без да се яви във всеки дом. Понеже това било физически невъзможно, учените били създали тези правоъгълни кутии, наричали ги телевизори, за да може народа да чува и вижда своя Господар. Нали знаеш, че в свещените книги е казано, че в Началото бе Словото. Затова думите на Асфалт паша прелитали през девет къщи в десета.

Нищо не застрашавало бъдещето на народа. То било светло и доказателство за това били пълните хладилници. Такива хладилници имало във всеки дом. Те били поставени там от Тройната коалиция, която по това време управлявала държавата. Телевизорите много завиждали на хладилните и затова решили да им обявят война. На помощ на телевизорите се притекъл един зъл магьосник, който превърнал Тройната коалиция в Триглава ламя, защото тя била напълнила на хората хладилниците с храна. Този магьосник за един ден изтрил паметта на всички, включително и на Асфалт паша, защото той бил част от народа. Така на следващия ден хората не помнели нищо от предишния си живот. Оставил им само споменът за Триглавата ламя. Хладилниците вече били празни и така те изгубили битката с телевизорите.

Един ден, с изправено чело и стиснати юмруци, Асфалт паша обещал да обезглави Триглавата ламя, която тормозела всички. Триглавата ламя обаче, мъчела най-много Пашата. Той не можел да гледа кървавите рани на своите братя плебеи, които били нанесени от ламята. В един слънчев и топъл летен ден народът избрал да повери властта на Асфалт паша, защото хората си мислели, че той ще върне отново справедливостта в държавата. Забравих да ти разкажа, че злият магьосник бил извършил още една пакост – той попречил на хората да мислят с главата си и така те започнали да мислят с всички други части на тялото си.

Но да спрем с приказката дотук и да се върнем обратно към реалността. Нека направим равносметка за три години управление на държавата какво обеща и колко от това изпълни ГЕРБ. Ако не си чел предизборните документи на ПП ГЕРБ, аз ще ти ги припомня. Те обещаха да запазят работните места и да създадат нови, да подобрят достъпа до финансиране, да модернизират икономиката, данъчни стимули, подобряване на бизнес средата, разбира се нека не забравяме и друг техен приоритет – борбата с Тройната коалиция БСП, ДПС, НДСВ. „Ние обещаваме да въведем незабавен мораториум върху предизборното пилеене на пари”, дори е разписано в политическата им рамка.

Гръмкото обещание, с което ГЕРБ дойде на власт, беше – изкореняване и ликвидиране на корупцията. България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС. Според Transparency International, която огласи резултатите от Индекса за възприятие на корупцията за 2011г., България е на първо място по корумпираност в ЕС с индекс – 3,3. Тя заема 86-то място в света (колкото по-назад сме в класацията, толкова по-голяма е корупцията).

Това се съпровожда и от срив в класацията на свободата на словото на „Репортери без граници”. България за пореден път е на последно място сред страните от ЕС. Сривът е с нови 10 места. През 2009г. Бяхме на 71-во място, сега сме на 80-то място.

Заемаме едно от най-челните места по брой хора, желаещи да напуснат страната. Над 54 на сто от българите биха желали веднага да напуснат страната. Изпреварваме даже Молдова, Нигерия и Колумбия. Показателно е, че за първи път от 20 години броят на желаещите да напуснат е по-голям от онези, които искат да останат.

Друга тенденция, която се засилва, е броят на безработните млади българи с висше образование. Решение за справяне с този проблем липсва, а дебатът по темата се поддържа само от опозицията. Но този проблем има не само българско, а европейско измерение. Над 6 млн. млади хора в ЕС са без работа. 30 на сто от младите хора под 25г. нямат никакъв шанс да намерят работа.

Още една тенденция, която се увеличава е задълбочаващото се социално неравенство. Много важен въпрос е как живеят хората у нас и акцентът е как живеят най-бедните българи. България е подписала Европейската социална харта, според която е задължена да следва нейните положения и да определи такава минимална заплата, която да надвишава 2,5 пъти необходимия за живот минимум. Това означава, че минималната работна заплата у нас в момента трябва да се актуализира, същото важи и за пенсиите.

Американският икономист Дъглас Норт нарече ставащото в България „пиратски капитализъм”. В България пиратите са много, но капитализмът го няма. Опитите за прекъсване на връзките между мафията, бизнеса и политиката се провалиха. Хората трябва да знаят, че корупцията е кражба на средства, които могат да бъдат предназначени за създаване на нови работни места, за здравеопазване, образование, култура, вътрешна и външна сигурност.

Министър-председателят Бойко Борисов обеща за три години да достигнем средно-европейските доходи. Пет години след присъединяването си към Европейския съюз, България остава най-бедната му членка. 83,1% от населението на страната се намира в риск от бедност и е заплашено от социално изключване (43,3% от жените и 39,8% от мъжете). Средно за Европейския съюз процентите са 24,5% за жените и 22,3% за мъжете, което прави 46,8% от населението на съюза. За бившите социалистически страни, каквато е и България съотношението е следното: Полша – 28,5% от жените и 27% от мъжете, общо – 55,5% от населението; Унгария – 30,3% от жените и 29,4% от мъжете, общо – 59,7% от населението; Словакия – 21,6% от жените и 19,6% от мъжете, общо – 41,2% от населението; Република Чехия – 16% от жените и 12,7% от мъжете, общо – 28,7% от населението.

Изводът е, че населението в България е изправено пред масово обедняване, което вече е факт и социално изключване, това е 83,1% от населението. Няма друга страна от Европейския съюз с толкова плашещи данни, колкото България, тук страната ни печели първо място. За старите страни-членки на ЕС данните са следните: Германия – 20,9% от жените и 18,6% от мъжете, общо – 39,5%; Франция – 20% от жените и18,5% от мъжете, общо – 38,5%; Обединеното кралство – 24,2% от жените и 22,1% от мъжете, общо – 46,3%; Италия – 26,3% от жените и 22,6% от мъжете, общо – 48,9%; Австрия – 18,4% от жените и 14,7% от мъжете, общо – 33,1%. Дори показателите на Гърция не са толкова страшни, колкото нашите, а те са: 29,3% от жените и 26% от мъжете, общо 55,3% от населението е изправено пред опасността от обедняване и социално изключване. Наскоро отминаха Великденските празници, които в Гърция, въпреки кризата, посрещнаха подобаващо. Бяха раздадени бонуси на служителите от държавния и частния сектор, пенсионерите получиха допълнително по 200 евро, а безработните по 300 евро. В Гърция плашат хората с мизерните български доходи и пенсии. Ще припомня на нашите читатели, че минималната работна заплата в Гърция е 586 евро, а в България тя е едва 135 евро.

ГЕРБ дойде на власт като дясно-центристка партия с обещание да реформира остарялата пенсионна и здравна система. За три години управление ГЕРБ смени трима министри на здравеопазването – Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов и сега имаме нов здравен министър в лицето на Десислава Атанасова партиен активист от ГЕРБ и нов шеф на Националната здравно-осигурителна каса – Пламен Цеков, отново кадър на ГЕРБ. „Пред здравеопазването стоят същите проблеми, както през юли 2009, а идеята за реформа е окончателно изоставена, както официално обяви новият здравен министър. Задачата в здравеопазването е просто да се стигне до края на мандата, в най-добрия случай – с малко по-ниски цени на някои лекарства”, отбелязват много точно в анализа си от Института „Иван Хаджийски”.

Помните ли думите на премиерът Борисов за бонусите, че ако взетите пари не бъдат върнати или дарени, ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява. Промени в кабинета имаше, но те не бяха заради бонусите. Още остават неясни мотивите за уволнението на икономическия министър Трайчо Трайков. 11 сменени министри и 30 заместник-министри, такава е равносметката за правителството на ГЕРБ от началото на мандата до сега.

В Министерството на здравеопазването имаше трима сменени министри – Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов и 8 сменени заместник-министри. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, освен оставката на министър Трайков, има 3-ма сменени заместник-министри. Рокади в другите министерства са следните: Министерство на транспорта – Александър Цветков с Ивайло Московски; Министерство на външните работи – Румяна Желева с Николай Младенов; Министерство на отбраната – Николай Младенов с Аню Ангелов; Министерство на правосъдието – Маргарита Попова с Диана Ковачева; Министерство на регионалното развитие и благоустройство – Росен Плевнелиев с Лиляна Павлова, Министерство на образованието, младежта и науката – Йорданка Фандъкова със Сергей Игнатов. Рокади няма само в Министерството на околната среда и водите и Министерството на физическото възпитание и спорта засега. Изводът е, че министрите и техните заместници се сменят като носни кърпички, когато вече не са удобни на властта. Трябва да има и изкупителна жертва, която да понесе неуспехите на министър-председателят, защото той носи пряката отговорност за водената политика от правителството. Но разбира се, той не може да бъде лош и за да не падне върху него негодуванието на народа, едни лица се сменят с други, пък и за да не омръзват на хората.

Резултатите от 3 години управление на ГЕРБ са: увеличаваща се безработица; сериозно забавяне в ръста на кредитиране; рязък спад на инвестициите. Преките чуждестранни инвестиции в България са намалели с 48.3% за периода януари – ноември 2011 спрямо същия период на 2010. Това показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ). Преките чуждестранни инвестиции в България през 2008г. бяха 6 милиарда евро. В момента преките инвеситции от чужбина възлизат на 740.3 млн. лева, разликата е поразителна. Това се съпътства от значителен спад в промишленото производство и липсва на мерки за съживяване на икономиката. Не само, че ГЕРБ не въведоха мораториум върху предизборното пилеене на пари, а дори засилиха тази тенденция. Малкият и среден бизнес е ликвидиран. Досега ГЕРБ щеше да сваля ДДС поне три пъти. В началото на мандата намерението беше редукцията да е с няколко пункта. След това израелският премиер Бенямин Нетаняху беше препоръчал на Борисов да намали налога на няколко стъпки с половин процент. В края на миналата година финансовият министър Симеон Дянков пак започна да обяснява, че до края на мандата данъкът ще падне. Това било добре да стане изненадващо в средата на годината, така че да не се стигне до отлагане на потребление. През 2010 г. обаче, в разгара на кризата, премиерът Борисов се заканваше да вдига ДДС до 23-24% в отговор на несъгласието на синдикатите да приемат част от анти-кризисните мерки на правителството.

Досега властта така и не реализира никое от намеренията си. Аргументите на Борисов отново да предлага сваляне на ставката остават неясни. Практиката е показала, че редуцирането на ДДС в по-малки размери по никакъв начин не може да накара търговците да свалят цените. Освен това намалението на ставката с 1 или 2 процентни пункта например теоретично може да свали цените на най-важните храни с едва няколко стотинки, което няма да се усети от потребителите. Всичко това показва неадекватност в областта на финансите. Що се отнася до борбата с „лошата” Тройна коалиция, то тя се води само на думи. Ако действително бяха извършени престъпления от Тройната коалиция, то тогава защо няма никой осъден за това. Хората сами могат да сравнят как живееха по време на управлението на БСП, ДПС , НСДВ ( 2005-2009г.) и НДСВ, ДПС (2001-2005г.), и как живеят сега.

Приказката още не свършила. Асфалт Паша пак е в телевизора. От него научихме че “Мечтите ни се сбъднаха”. Много добра новина. Само дето хладилникът няма нужда от ток. Вътре няма нищо. Абе хладилкикът що не е включен към телевизора? .