Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Морето и изборите

ПечатЕ-мейл

Йозлем Садкова и Исмаил Кабак

Лятото е сезона на морето, плажа, слънцето и … предизборни донаяждания и омайвания. В разгара на летния сезон всички са обърнали поглед към морето, вълните, мечтаната почивка. Всички очакват отдиха от битовизма, от политика, отдих от ежедневието. Град Варна, освен морска столица е и столица на политически аномалии, протести, бедствия: природни, човешки. От курортен град, Варна се превърна в град на абсурдите.

Като анормално може да се характеризира обществено - политическият живот в града. 50 000 излизат на протест срещу управлението на ГЕРБ, както на месно ниво, така и на национално. Свалено е правителството, свален е и кметът. Избори – и отново кмет от ГЕРБ. Гласували около 26%...

За наводнението преди месец били виновни циганите и техните незаконни „къщи“. А за втория потоп от 19 юли, след като бяха премахнати повечето т.нар. “къщи“, за него кой Беше виновен? Циганите ли наводниха централния подлез в града и спряха работата на бензиностанциите, чак такава сила и мощ…, ако не са виновни те: Кой, Кой, Кой? Водата по варненското крайбрежие била замърсена - има информация по случая от МОСВ, медии, Общината отново не разбра за кой плаж става дума.

Обществена поръчка без търг за 4,5 милиона лева държавни пари и вече с обявена фирмата - защо не. Кмета на Варна Иван Портних: „Кой е против ремонта? Да го заяви лично!”. Както казва кмета Портних: „Ситуацията е относително под контрол!“ Относително морално, относително легално и относително нормално се развива хода на събитията. И докато кметът на район "Аспарухово" Йордан Николов обяснява как проблемът с наводненията в града е решен и споделяше за неистовите усилия, които полага общината, как вече Варна няма да е подвластна на подобни катаклизми, след като 108 от „къщите“ на ромите са премахнати се случи втория потоп. Така някак романтично, някак предизборно звучи.

Мммм да, но не точно. Точно един месец след пороя от 19 юни, във Варна отново имаше силен дъжд, не порой, а силен дъжд, какъвто има почти всяка година, тук до морето. Ползата от мерките на общината бяха трудно уловими, тъй като в късният следобед, Варна отново беше блокирана. Централната част. Подлезът на ул. Шипка бе наводнен, но електричеството там не бе спряно. В подлеза има подземен паркинг, а за ситуацията там… се носят легенди. Района на жп гарата –вода. Бензиностанцията, която се намира срещу ЖП гара Варна спря работа. Магазините наоколо – също. Дъждът и вятърът отново пренаредиха местоположението на автомобилите, но този път във кв. „Виница”. Кметът е невинен. Да не е Господ?

Закъсали автобуси, коли, наводнени къщи, мази, вече дори са съществена тема за разговор в града. В кв. „Аспарухово” се появи малко езеро в междублоково пространство, което, като че ли не успя да впечатли никого. Т.е. освен премахването на ромските къщи, е необходимо и нещо друго да направи. Но пък така на време, предизборно се бутнаха тези „къщи“, но не така навреме заваля втория по-силен дъжд. Ако се бе задържал до 5 октомври, но не. Усилията на общината, не се увенчаха с ефикасността, за която става дума в разпалените думи на кмета и зам. кмета. Някак си очаквано. Незаконните ромски къщи, всъщност нито са къщи, нито са ромски, а дали са незаконни…

Първо това два типа от т.нар. къщи:

~ едните са изоставени общински имоти от десетилетия насам,

~ другите са бараки два на три метра, при които най-масивните от тях са с тухли, но те са рядкост. Т.е. къща е повече от комплимент за този тип постройки.

Второ, тези от къщите, в които са налице: тухли, прозорци, врати и т.н. са общински, а не ромски и поне 20 години, всички, абсолютно всички знаеха, че в тези общински имоти има самонастанили се роми. Нито само поканилите се криеха, нито наемодателите се правеха, че не ги виждат. Напротив, най-пищните партийни предизборни мероприятия са именно там, до тези къщи.

И трето – легитимността. Незаконни в смисъл? Всички, абсолютно всички къщи, къщурки, постройки, бараки имат ток, т.е. на този адрес енерго-дружеството е с регистриран абонат, както в целия район „Младост”. От кметството на район „Младост” са шокирани, че в една от тези къщи са регистрирани, с постоянна адресна регистрация 70 души. Отново, незаконни в смисъл? 70 регистрирани души в незаконно-законната къща ще гласуват ли евентуално през есента?

Колко ли е чиста работата, а водата? Средата на месец юли съобщиха, че водата на Варненския офицерски плаж е заразена с бактерии, които са опасни за човека. Съобщение, от което малко се обидиха във Варна. Коментарът, който направи кмета Портних е: „Ако се говори за чистотата на водата във Варна и региона е безспорен факта, че са направени огромни стъпки, в сравнение с всеки друг район на българското Черноморие.“ Също така, той акцентира, върху новопостроената пречиствателната станция, която е финансирана от евро фондове, само че се намира в к.к. Златни пясъци, който е на 20-тина км от Варна. Еврофондове, реализирани проекти - морско или предизборно лято?

Казват, че хората от Балкана са по-особени хора, но и хората до морето не им отстъпват. Все по-показно и някак си все по-гордо се заявява, че едни там 4 500 000 лв държавни пари трябва да бъдат дадени на една конкретна фирма, за един ремонт, но без търг, конкурс или други подобни дейности. Иван Портних, кмет на град Варна: „Ако някои е против -да го заяви лично! Далавера ще има, ако общината не е водеща!“

В началото на годината Правителството отпусна 4 500 000 лв. за ремонт на Двореца на културата и спорта (ДКС) във Варна. И тъй като ДКС е търговско дружество, то има и ръководство, което съгласно закона, трябва да обяви конкурс, на който да се избере фирмата, която кандидатства с най-добрата оферта. Воден от това, че на 15 декември 2014 г. спортната зала в града ще бъде инспектирана от Световната волейболна федерация, с презумпцията Варна да бъде домакин на Европейското първенство, кметът Портних иска търговското дружество на ДКС да бъде предоставена за ползване на Община Варна за период от 1 година. По този начин, Общината начело с Порних, без търг и обществена поръчка, относно ремонта на ДКС на стойност 4 500 000 лв., да бъде възложен директно на фирмата „Хидрострой“ , с която общината има договор до март 2016 г. за строителство и ремонт в район Приморски. Така се случват нещата във морската столица – като за последно. Еднакво важи и за омайванията и за донаяжданията.

И докато туристите се готвят за плаж, Варна се подготвя за избори. Независимо от естеството на темата, важен е информационният поток. Това, че темата е замърсения варненския плаж, не означава, че кмета не може да се похвали с пречиствателната станция в кк „Златни пясъци”, чийто проект е започнал преди стъпването му в длъжност, но на война всичко е позволено. Ако приемем, че изборите са своеобразна война на идеали, то всички средства ли са позволени? Защото освен за едни 4 млн лв, става въпрос и за хора. За всички, за българите, на които им бе говорено, че виновни за бедствието са незаконните цигански къщи, също така и за ромите, чиито постройки бяха съборени, но адресните им регистрации не бяха анулирани.

Съборени са около 200 постройки, факт, който би бил полезен в предизборната кампания и на двете групи хора:

  1. Вижте, ние ги премахнахме;
  2. Търпение и воля и ще ви подсигурим други.

Колкото до милионите – „Ако някой е против - да го заяви лично!“

Хвърлянето на партийните мрежи започна. Какъв ще е улова на старите рибари? Дали някой от няма да си тръгне към София с голямата празна торба и няколко рапанчета? Това ще стане ясно през есента. На избори, като на избори.