Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 49
There are no translations available.

Политика

Служебен кабинет като диагноза

30 March 2013

There are no translations available.

Васил Маргаритов

Раздвоението на личността е състояние, с което науката се занимава от години. В тесния медицински смисъл понятието касае единствено нозологията; т.е. – заболяването на отделната личност. Но България е на път да даде нов, противоречиво-съмнителен принос в политическата клюкарница. Защото при нас става въпрос не за индивидуална, а за правителствена шизофрения.

» Read more...

Vox populi, vox Dei!

30 March 2013

There are no translations available.

Емине Гюлестан

„Хора, които са прекалено умни,

за да се занимават с политика,

са наказани да бъдат управлявани от глупаци.”

Платон

Какво е нужно, за един протест? Група от хора. Набор от искания. Изчерпан праг на търпимост. А в кои случаи българинът излиза масово на улицата? Когато повече няма накъде. Когато някой му бръкне в и без това скъсания джоб. Да се върнем, към протестите, които за 11 дни свалиха цяло правителство и то без да са го искали нарочно. Много бяха коментарите, телевизионните предавания се надпреварваха да пращат кореспонденти до горещите точки.

» Read more...

Трагикомично оплакване

30 March 2013

There are no translations available.

Фели Таджер

В края на най-успешното за България управление през последните 25 години, правителството на Бойко Борисов и Цветан Цветанов се отчете. Разбира се – самооценката на министъра беше единствено възможната и допустима - „отличен 6” на фона на хилядните лумпенизирани шарлатани, шайка разбойници, наречени демонстранти, подсказващи оценка много лош – пълна нула. Но и това можем да приемем за нормално. Прост пример как едни глупав народ не може да дорасте до високото интелектуално величие на своите властимащи. Някак си не изглежда особено прилично на тази шайка престъпни лумпени да дразнят толкова загриженият за националното благоденствие и сигурност вицепремиер.

» Read more...

Кой кого е „поръчвал”?

30 March 2013

There are no translations available.

При последното си явяване в парламента, г-н Бойко Борисов хвърли поредната медийна бомба: Ахмед Доган го бил „поръчал”. За несведущите в терминологията на ъндърграунда, трябва да поясним, че „да поръчаш” някого, значи да намериш хора и да им възложиш да убият въпросното лице. Това, че бил ”поръчан” той го бил научил от спецслужибте (вероятно от ДАНС), която пък го била научила от служба на друга съседна държава. От гореизложеното става ясно, че според г-н Борисов, г-н Доган е очевидно виден тартор на подземния свят, защото само там се поръчват и извършват подобни поръчки. „Пръчката” била от 2005 г. А целта била г-н Доган да стане вместо него главен секретар на МВР. И тук възникват няколко въпроса, на които ще се опитаме да отговорим.

» Read more...

България и „мечтата” Шенген

30 March 2013

There are no translations available.

Дениз Ахмедов

Шенгенското пространство, един от най-жадуваните блянове на вече три правителства, остава все още недостигната дестинация. Въпреки усилията, които положиха, правителството на ГЕРБ удари на камък в този си стремеж, а въпросът кога и дали изобщо ще се присъединим, остава неясен.

» Read more...

Висяща държава

30 March 2013

There are no translations available.

Станислав Анастасов

Пиейки кафе се сещам за последния хит: „висящо кафе“. Понеже съм лаик и не мога да си представя как и откъде едно кафе виси, разравям се в интернет и намирам информацията от Wikipedia:

Висящо кафе (на италиански: Caffè sospeso) е благотворителна инициатива възникнала първоначално в Италия. Когато се поръча "висящо" кафе, купувачът плаща няколко кафета, но консумира по-малко. По този начин, когато в заведението влезе човек, който не може да си плати, той пита дали има някакви висящи кафета и ако има, му се дава. В България близо 200 заведения се включват в тази инициатива, като ден след висящо кафе започва и инициатива „висящ хляб“.

» Read more...

There are no translations available.

Книги

30 March 2013

There are no translations available.

clip_image001"Балканските икономики 1800-1914: еволюция без развитие" е силно "ревизионистична" книга. Тя сравнява икономическото развитие на Сърбия, България, Босна, Черна гора и Македония през столетието преди Първата световна война. Като се опира на първични източници на местните езици, проф. Майкъл Палайре (Единбургски университет) аргументира тезата, че тези територии преживяват по-скоро икономически упадък, а не разцвет поне от средата на деветнадесети век. Това задълбочено проучване на икономическото развитие на Балканите се състои от две части. Първата част разглежда периода от 1790 до 1878 г. - когато по-голямата част от полуострова, с изключение на Сърбия, е под османска власт. Втората част разглежда периода 1878-1914 г. когато в България и Босна османската власт е отхвърлена. Д-р Палайрет посочва, че османското господство (макар и да не е период на непрекъснат възход) осигурява повече възможности за икономическо развитие, отколкото уредбата на независимото управление. Задълбоченият изследователски подход превръща тази книга в истинска икономическа история на Балканите.

Щрихи върху икономическия лик на свободата

30 March 2013

There are no translations available.

Пламен Димитров

Всяка година националният празник 3 март е повод да си припомним възторжените борци за свобода от пантеона на българските герои, които градят революционни комитети, вдигат Априлското въстание и се включват в редиците на Опълчението по време на Освободителната война. Историци и политолози пък обикновено кръстосват шпаги по вечно актуалния въпрос за ролята на Русия в българската история.

По традиция денят на Освобождението се схваща като синор между две епохи. Едната – османската, символ на национално подтисничество и азиатска изостаналост и другата – на свободно развитие, белязано от политически и икономически възход.

» Read more...

За една книга, предизвикваща реакции

30 March 2013

There are no translations available.

Христо Беров

Когато екипа на ANAMENESIS.INFO ме помоли да напиша отзив за книгата на Майкъл Паларе, аз се порових из web-пространството и on-line книжарниците за повече информация относно автора. Но вместо търсените биографични данни попаднах на следното изречение, с което се рекламираше – и в българските и в англоезичните сайтове – изследването: „Балканските икономики 1800-1914: еволюция без развитие е силно „ревизионистична” книга” [1]. Защо ревизионистична и какво се ревизира?

» Read more...

You are browsing in category: Книга 49