Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Ник Клег: Коалиционното управление е по-добро

PrintE-mail

Thursday, 01 November 2012 08:56

There are no translations available.

Партията на либерал-демократите устоява неизменно позициите си близо половин мандат в британсия парламент. Най-важните пет години в съвременната история на партията. Това което сме направили и това, което ни предстои да свършим, ни очертава като политически субект и ще предопредели посоката на движение на нашата страна. Виждат се вече реални успехи от работата ни, съчетани с неизбежни пропуски. Предстои ни още много работа да свършим. Тези пет години са изключително важни за нас либерал-демократите, защото ние вече не сме една от многото партии говорещи за промяна, а сме такава, която действително носи промяната.

Тези неща са важни за всеки, който вярва в консенсусната политика, в съвместната работа на политическите лидери, оставили настрана взаимните си различия. Тези години са предопределящи, защото страната се намира на кръстопът. Живеем в най-несигурните икономически времена, които някои помни. В такива мрачни времена, страните могат да изпаднат в изолация. Страхът може да обърне хората един срещу друг. От настоящите ни действия зависи дали ще посрещнем бъдещето като модерна, уверена и отворена за света държава или като островна, раздирана от страхове и разделена държава.

За първи път ние не наблюдаваме отстрани как се разиграва бъдещето на страната ни. Либерал-демократите участват в сътворяването на политика, като част от правителството. Правим възможна промяната в живота на хората. Извеждаме страната по пътя на по-доброто бъдеще. Част сме от правителството, защото споделяме ценностите на мнозинството от британците. Погледнете позитивите, които излъчваме към света: единство, щедрост, многообразие, откритост, сплотеност, честна игра. Погледнете достойните хора на днешния ден: Джесика Енис – жена от смесен произход от Шефийлд, която завладя света с качества и смирение. Преди всичко пример за подражание. Също така атлетът Мо Фара – чудесен пример за емигрант получил уважение в страната ни. На пресконференция бе запитан дали би предпочел да се състезава за Сомалия. Той отговори: „Слушай пич, това е моята страна”. С едно изречение съкруши всякакви възражения идващи от крайнодесните. Това е неговата страна. Това е общата ни страна. Преживяваме тежки времена. Хората наистина се борят. Страхът и притеснението са станали част от живота на твърде много хора. Обаче лятната олимпиада още веднъж показа, че хората могат да преодолеят тъмните си инстинкти. Единството може да превъзмогне разделението, както и надеждата да триумфира над страха. Великобритания е открита, щедра и горда с многообразието си държава. С една дума: либерална.

Какво означава либерал-демократите да са в управлението? Само за половин мандат намалихме данъците за работещите и освободихме прослойката на най-бедните трудови хора от заплащане на данък върху доходите. С намаляването на възрастовата граница за започване на ранно обучение в училище, се променя живота на децата ни. Постигнахме рекорден брой записвания. С държавни програми подпомагаме младежите да работят или учат. Основахме иновационната Зелена инвестиционна банка с жизненоважно значение за осигуряване на инвестиции в едно от най-големите предизвикателства на нашето време – декарбонизация на енергийните ни доставки. Обявихме най-амбициозната програма за изолация на жилищата, провеждана някога на територията на Великобритания. Обложихме печалбите на банките в размер на 10 билиона стерлинга. Сложихме край на местата за задържане на малолетни. Увеличихме държавните пенсии. Дадохме възможност на всяка двойка независимо от пола, правото да се обвържат в брачен съюз. Направихме тези неща, защото сме се борили те да се случат.

С наше активно участие парламентът наложи мораториум върху развитието на ракетната отбранителна система и започнахме да търсим алтернативи, които ще ни помогнат да гарантираме сигурността на страната. Стремим са по всякакъв начин да щадим британските данъкоплатци. Специално внимание искам да обърна на работата на Ник Харви. Уверявам ви, че ще продължим да надграждаме на база положените основи, вследствие добрата му работа. Дани Александър бе човекът, който даде точна оценка за развитието на отбранителна система в настоящия й вид. Той многократно констатира колко излишна и прекомерно скъпа би била такава система за отбрана. В този смисъл няма да има разточително разходване на парите на редовия данъкоплатец. Същевременно сме поели ангажимент да търсим подходящи алтернативи за гарантиране на националната ни сигурност. Затова когато нашите критици заговорят, че сме се провалили и не сме постигнали нищо, отговорът ще е само един: страната ще е по-зелена, по-благоденстваща и по-добро място за живеене, заради това, което сме свършили и ще продължим да правим.

Избрахме да управляваме с нашите политически опоненти, заради нуждата от стабилно правителство в критични времена. Не защото беше лесният, а правилният избор. Избегнахме същинска икономическа катастрофа. Стабилизирахме икономиката, а сега трябва да я вдигнем на крака. Същевременно ще продължим да се борим и за по-открито и справедливо управление. Един от тези значими начини е да направим данъчната тежест по-справедлива. Погрешно е руските олигарси да плащат същите данъци като редовия гражданин с ниски и средни доходи, който се труди и спазва законите. Либерал-демократите ще променят настоящата ситуация с намаляване на данъчната ставка за редовия гражданин и увеличаване на ставката за олигарсите. По този начин ще създадем благоприятни условия за трудещите се, за които бонуса значи малко повече пари за празниците, а не милиони паунди в повече. До април следващата година 2 милиона от най-затруднените работници ще почувстват промяната. Приехме политика на по-тежко облагане на най-богатите, за сметка на милиони трудещи се хора, чиито данъци ще бъдат намалени с близо 550 стерлинга. Но ние няма да спрем дотук.

Не е тайна, че имаме различни приоритети в сравнение с нашите коалиционни партньори. Партията ни може да прокарва определена политика, но повечето министри са от листата на консерваторите, а не от тази на либерал-демократите. Така че имам нужда от вашата подкрепа по изпитания начин с провеждане на кампании. Ще получите брошура с информация за исканите от нас изменения в насока по-справедливо данъчно облагане на британците. До края на годината искам да раздадете на хората три милиона брошури. Кампанията трябва да стане мащабна, за да пожънем успех и прокараме на практика идеите си. За пръв път в съвременната история на страната имаме коалиционно управление и трябва да покажем, че този модел е функциониращ за държавата. Ако се провалим, няма да има смисъл не само от нашето участие в правителството, но и от парламентарното представителство на либерал-демократите като трета политическа сила. Страната ще се завърне към неработещата през последните години двупартийната система. Но ако успеем, ще постигнем нещо забележително. Ще пробием двупартийната система, върху която е изградена британската политика. Ще изградим нов модел на съвременна многопартийна система. Ще имаме ясна визия за бъдещето, която не сме имали преди това.

Коалиционният модел на управление е функциониращ, но се нуждаем преди всичко от дисциплина. Действително трябва да покажем на хората, че сме различни от коалиционните ни съмишленици, но това не трябва да става за сметка на раздори в самото управление. Не трябва да поставяме напредъка на държавата в опасност, за сметка на прокарване на тясно партийни интереси. Наясно съм, че като реформаторска политическа сила, трябваше да преглътнем доста поражения в парламентарната ни дейност. На най-голямата награда за нас не е поредния гласуван ни законопроект, а обществената нагласа, че коалиционното управление работи, както и че трипартийната система трябва да се запази.

През втората част на мандата си трябва да се вгледаме и в политическите си опоненти. Понастоящем лейбъристката партия е разделена, без ясна визия и без политическа насока. Не предлагат реална алтернатива, а само празно политическо красноречие. С наближаването на втората част от управленския ни мандат, моето послание към тях е: покажете кои сте, покажете на хората какви идеи устоявате, а не само срещу какво се борите. Лейбъристите доста се пазабляваха за моя сметка, заради предходните ми изказвания. Но самите те имат доста да се извиняват на избирателите си за предходното си управление. Защо лидера им Ед Болс не поднесе извинения, че остави една почти банкрутирала държава, в която банките се ползваха с множество преференции? Ами кога Ед Милибанд ще се извини от името на партията си, че въвлече държавата в несправедлива и незаконна война в Ирак?

Моето послание към депутатите консерватори, които си мислят, че са в правото си да управляват въз основа предизборната си програма е, че те не спечелиха последните парламентарни избори. Нямате парламентарно мнозинство, защото избирателите не ви дадоха напълно доверието си. Подписахме коалиционното споразумение за управление чистосърдечно за добруването на държавата ни. Постигнахме компромиси и от двете страни. Либерал-демократите спазиха своята част от поетите ангажименти, а консерваторите трябва да се придържат към своите. На прага сме да започнем втората част от мандата си. Имаше моменти, когато допускахме грешки, от които си изведохме нужните поуки. Когато завършим управлението си, ще сме в състояние да покажем на хората реални резултати в различни области, въпреки допуснатите неточности. С политиката си в образованието, в заетостта и с пенсионните реформи, показваме на избирателите, че сме партия споделяща ценностите им: честност, откритост, състрадание, справедливост, единство и мултикултурност. Извлякохме си и поуки, че нищо не се постига лесно. Ако искаме по-голяма социална справедливост, трябва да се борим за това. Ако искаме подкрепа за политиката си, трябва да излезем с високо вдигнати глави сред хората и да я разясним на избирателите си. Никой друг няма да ни свърши тази работа. Тези пет години са най-значимите в историята на партията ни. На прага на третата година от управленския си мандат, трябва отново да покажем истинското си лице.

/Реч от 22 септември 2012г., поместена в сайта на партията на британските либерал-демократи/