Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 76
There are no translations available.

Управление

Кръв за чест или кърваво безчестие

There are no translations available.

„Циганите на сапун, турците – под ножа” – това крещяха група екзалтирани протестиращи пред културния дом в квартал Орландовци в столицата. Момчетата, повечето с маски или качулки върху главата така изразяваха своят гняв срещу „ромската престъпност”, пренаселеността на ромския квартал и най-вече въобще срещу ромите, защото са роми. По същото време, техни духовни събратя месец преди рамазана окачиха свинска глава върху минарето на джамията в Гоце Делчев (родният град на обединителят на нацията – президентът Плевнелиев). А други техни духовни адаши пребиха едно ромско семейство, прибиращи се от църква. Какво стана с прочутата българска толерантност? Ромите ли са в основата на конфликтите в Гърмен, Сливен, София, турците ли са си окачили свинската глава върху храма си, евреите ли изкупуват България, както твърдят някои от приближените до Сидеров и Патриотичния фронт? Или става въпрос за нещо съвсем друго?

» Read more...

Колко помни президентът?

There are no translations available.

Фели Таджер

Президентът Росен Плевнелиев вкара в народното събрание проект за провеждане на референдум по три въпроса – съответно за мажоритарен избор на част от депутатите, за електронно гласуване и за задължителен вот. Нека да видим какво предлага всъщност господин президента (съжалявам ако в думата има изразено пейоративно значение, но не аз, а последните двама президенти му дадоха това негативно звучене). И така – какво цели мажоритарния вот,предлаган ни от президента:

» Read more...

В началото бе омразата

There are no translations available.

Емине Гюлестан

Телевизия “СКАТ” е основана през 1992 г. “като малък кабелен оператор в провинцията”, както пише на официалната им интернет страница. Тази малка кабеларка всъщност през годините се превръща в мощна пропагандна машина за ултранационалистически тези и омраза “лееща” се през екрана. На 24 януари 1994 г. пък стартира с първата си новинарска емисия. СКАТ Тв започва своя житейски път като регионална телевизия, но по-късно става национална и в момента се намира сред първите десет по рейтинг.

» Read more...

Варна - за метаморфозата от морска столицата в село

There are no translations available.

Исмаил Кабак

По време на посещението си във Варна Бойко Борисов обеща : Ще направим така, че да не сте село!“. На 19 юни 2015 г. Премиера инспектира направените ремонти в града. Подготовката по посрещането на софийската делегация бе в разгара си на 18 юни, като от варненската управа бяха решили, да озеленят всички градинки по маршрута на Б. Борисов, но ако се съди по прясно засадените клатушкащи се дръвчета и оръфани храстчета, времето не им е достигнало. Отново времето не им достигна и за ремонта на центъра (който все още не е завършен) - 2 години за смяна на плочките на площ от 30 дка – от площад „Независимост“ до хотел „Черно море“.

» Read more...

There are no translations available.

Образование

Реформаторският успех на матурите

There are no translations available.

Йозлем Садкова

В Деня на българската просвета и култура 24 май, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, гордо се само похвали за свършената работа с думите: „Току-що приключилите матури са най-успешните досега“.

Интересно, кои матури визира министъра? Тези, които се проведоха в България ли? Матурите 2015 ли? Какво разбира под най-успешни матури един министър на образованието?

» Read more...

Отново за обучението по майчин език

There are no translations available.

Исмаил Кьосеюмер

„Арабският е език, персийският е десерт,

който се яде накрая на яденето,

но турският е изкуство.“

Персийска поговорка

Населението на земята е 7 321 870 923 души. 3 процента от населението или над 220 милиона души говори тюркски език. Това е петото по големина езиково семейство. Заедно с различните си разклонения, съвременния турски език, който се използва в Турция, Балканите, Западна Европа и Близкия изток е най-големият клон на тюркското езиково семейство и са говори от повече от 110 милиона души по света. Само у нас 55 и 95 хиляди деца са в такава възраст, която позволява изучаването на предмет майчин език в държавните и общинските училища. От историческа гледна точка, има три отделни периода на изследване през които турският език търпи промени по отношение на просветно-образователния мир в страната ни.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 76