Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 5

За свръх нaдеждите, скептицизма, стандартите и двойните такива

07 August 2009

There are no translations available.

Корман Исмаилов

Историята на либералните демокрации ни показва, че всяка нова власт идва с претенциите и надеждата за голяма промяна на всяко статукво. Понякога тези претенции са, че тя е по-знаеща, по-можеща, по-добра, по-справедлива, по-приципна, по-желана и носител на нов морал. Докато статуквото или старата власт, тя е винаги по-некадърна, лоша, несправедлива, безпринципна, нежелана и дори престъпна.  Новата власт често идва със замаха на отрицанието на почти всички и всичко старо. Докато старата власт, от своя страна се опитва да защити своите постижения, да постави добрите неща които е постигнала в основата на следващите такива и да се противопостави на опасностите, които носи новата.

» Read more...

Пак за досиетата... с омерзение!

07 August 2009

There are no translations available.

Самуел Леви

Двадесет години темата – досиета и ченгета буди страстите български. Проблемът е дали еди кой си е бил или не е бил доносник, а дали пък не е бил явочник, или поне съседът му да е вършил нещо от горепосоченото. Като въпросът винаги се генерализира така, щото става ключов за бъдещото демократично развитие на страната. Нещо повече – става жизненоважен за демократичността на модела днес. Проблемът разбира се, въобще не е такъв.

» Read more...

Виновна ли е ДПС че е либерална партия?

07 August 2009

There are no translations available.

Мехмед Хасанов

Още от създаването си, България е била винаги територия на борба за влияние. В настоящата разработка ще си позволя да анализирам и разсъждавам по-свободно върху причините, факторите, събитията и предпоставките обусловили появата, развитието и ролята на Движението за права и свободи като основен либерален фактор в политическата структура на българската политическа и историческа сцена.

» Read more...

Писмо от читател: Как стана така?

07 August 2009

There are no translations available.

Как стана така, че така силно се привързах към идеите на ДПС? Този въпрос ми го задаваха мнозина. Ето че най-накрая имам възможност да ви отговоря.

» Read more...

Конкуренция

07 August 2009

There are no translations available.

Конкуренцията е основен принцип на еволюцията и откритието е част от природата ни – от пеперудите, които се надпреварват за най-слънчевото място, до хората, които се състезават за наградата “Пулицър” и олимпийските медали. Като се вземе предвид ограничеността на ресурсите, конкуренцията в отворените системи дава възможност за максимален брой процеси, чрез които по метода на опита и грешките се откриват оптималните пътища за еволюцията на видовете. В пазарната икономика конкуренцията на отворените пазари, гарантирана от правни и институционални рамки, увеличава шансовете за откриване на възобновяеми източници и за тяхното използване съгласно алтернативната им себестойност. Например, конкуренцията помага за популяризирането на най-добрите образователни системи и за разпространението на конституцията на свободата.

» Read more...

Пазарна икономика

07 August 2009

There are no translations available.

От страх да не изпаднат в политическа неточност, много хора използват термина “пазарна икономика” само с определението “социална”. За либералите няма причина да отстъпват пред натиска на погрешните представи за политическа точност, защото за разлика от пропагандата, разпространявана от апологетите на държавата, поддръжниците на социалната държава и опонентите на глобализацията, пазарната икономика няма нужда от определения, за да бъде социално приемлива – тя е социална.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 5