Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 29

Колко ни струват?

01 August 2011

There are no translations available.

Марина Руменова

            Магистрали, магистрали, лентички и други „модерни” думи.

Обществото на България в последно време е залято от репортажи за ново изградени магистрали и  отрязани ленти, за първа копка, за втора „първа” копка, за откриване на ..... нещо си.

» Read more...

Президентска надпревара

01 August 2011

There are no translations available.

Деница Гацинска

Президентските и местни избори, определени за 23.10.2011 година, вече чукат на вратата. Кандидатите, които са ясни до момента са: Румен Христов (Синята коалиция), Ивайло Калфин (БСП), Волен Сидеров (АТАКА), Красимир Каракачанов (ВМРО), Атанас Семов (РЗС) и издигнатите от инициативни комитети – Алексей Петров и Меглена Кунева, както кандидата на БСП - . Ивайло Калфин и на ВМРД – Красимир Каракачанов. Управляващата партия ГЕРБ упорито мълчи и отказва да представи своята кандидатура за „Дондуков” 2.

» Read more...

Национализмът и гражданската държава

01 August 2011

There are no translations available.

Единство и многообразие

Атанас Кръстев

„Мамо, мамо, този защо така се е набоядисъл?” – пита моята тригодишна племенница, която за пръв път в живота си вижда негър.

Оттогава минаха години, но аз все още се питам - ако беше се родила в някоя друга от повечето страни по света, дали щеше да зададе такъв въпрос?

» Read more...

Реформата на Висшия съдебен съвет - наложителна

01 August 2011

There are no translations available.

Роман Леви

Наскоро излезлият годишен индекс за върховенство на закона за 2011 г. запрати България на дъното на класацията, изготвена на база проучване в 66 държави. Проучването е направено по проекта „Световно правосъдие” от независима неправителствено организация и изследва 66 държави по 8 фундаментални за демокрацията критерия. Най-драстично е изоставането на страната ни в сферата на ефективното наказателно правосъдие, където от 66 държави в света сме на 64-о място, а от 12 държави в региона заемаме „престижното” последно място.

» Read more...

Избори и реформи през 1962 – 1965 г.

01 August 2011

There are no translations available.

доц. д.п.н. Тодор Галунов

На 4 ноември 1961 г. III НС променя конституцията в частта за избиране на НС. Новата правна рамка предвижда че един депутат да се излъчва вече не на 30 000, а на 25 000 души. Като следствие от конституционната корекция в същия ден Президиумът на НС променя „Закона за избиране на Народно събрание на Народна република България”[1]. Така се създават условия за нарастване броя на народните представители.

» Read more...

Критерий ли е етническата принадлежност за да получиш стипендия България

01 August 2011

There are no translations available.

Йозлем Садкова

В началото на месец юни тази година стартира кампанията за кандидатстване за стипендии за отличен успех, на студенти учащи в българските университети. Основното изискване е :

Проект „Студентски стипендии и награди” – ІІ фаза (BG051PO001-4.2.04) се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът съответства на специфичната цел на програмата за увеличено инвестиране в човешкия капитал чрез по-добро и по-достъпно образование.

» Read more...

01 August 2011

There are no translations available.

Рубрика "Дебати"

01 August 2011

There are no translations available.

Поредица от писма на и-мейла на сайта, получени от Добрич и други градове на страната, ни накараха да дадем възможност някои от тези позиции да получат публичност. Поради техническа невъзможност не можем да пуснем всички писма, касаещи отгласа от откритото писмо на Тюляй Мехмедова, относно позициите на г-н Корман Исмаилов. Заради характера на езика, който предпочитаме да използваме, не допуснахме нито едно писмо, касаещо лични или обидни квалификации или нападки към този бивш (сега независим) депутат от ДПС. Въпреки, че имаше и немалко такива. Готови сме да предложим отговор на г-н Исмаилов, стига да отговаря на тези критерии (имаме предвид неприемливите му настроения, на които в последно време се поддава). Г-н Исмаилов е длъжен да отговори не на американския посланик, а на тези, които са гласували за него защо, по каква причина, има ли други фактори, които са определели неговата радикална промяна в политическото и общественото му поведение, в ценностната му система. Защо повече от няколко месеца не е стъпвал в региона си, как и за каква цел използва отпуснатите му командировъчни, гориво и други екстри, за да бъде при избирателите си. Очакваме неговият отговор в рамките до следващото обновление на сайта.

01 August 2011

There are no translations available.

Взел Корман, Дал Корман…

Станислав Анастасов

В една история на Любен Каравелов имаше един поп, Никола Искрата, по-известен като „Взел Кольо, дал Кольо” заради тефтерите със сметки, които си водеше. И ако това е съвсем нормално и дори приятно забавно предвид сюжета на самата история („Мамино детенце” – интересна аналогия с реалният случай пред нас), то когато говорим за един народен представител по този начин, по-скоро историята може да се нарече тъжна.

» Read more...

01 August 2011

There are no translations available.

Уважаеми Г-н К. Исмаилов,

Ахмед Осман

(сътрудник в офиса на депутата в Добрич)

Чаках прекалено дълго може би, докато реша и аз да Ви пиша.Чаках , защото скришом се надявах,че е останала поне една капка доблест във Вас и тази капка ще е достатъчна,за да вземете правилното решение,а именно да отстъпите,или по точно да освободите, неправомерно заетото депутатско място-място, което принадлежи на депутата избран с гласовете на ДПС, на депутата, който ще се грижи за своите избиратели, който ще откликне на техните призиви за помощ и съдействие.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 29