Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 74
There are no translations available.

Европейска политика

ПРЕОСМИСЛЯНЕ ДА, НО НЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

There are no translations available.

Лютви Местан

Председател на ДПС

В началото на април тази година по нетрадиционен за дипломатическата стилистика начин най-конфликтната зона на Западните Балкани напомни за себе си пред Европа. По време на съвместно интервю за прищинската телевизия „Клан Косова“, дадено заедно с косовския вицепремиер и министър на външните работи Хашим Тачи, албанският министър-председател Еди Рама е заявил: „Обединението на Косово и Албания има две алтернативи, но в крайна сметка всичко зависи от поведението на ЕС. Първият вариант е обединение в рамките на Европейския съюз, но ако Брюксел продължава да държи затворени вратите за интеграцията на Косово, тогава двете държави ще бъдат принудени да се обединят по класическия начин.“ Това предупреждение на албанския премиер Еди Рама предизвика остра реакция от страна на Белград. Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че лично обещава на Еди Рама, че никога няма да се стигне до класическо обединение.

» Read more...

There are no translations available.

Вътрешна политика

Избори до дупка!

There are no translations available.

Фели Таджер

Непрекъснатото ровене и смени на избирателните системи (избори до дупка) не са панацея за преодоляване на кризата в политическото доверие и легитимността на което и да е управление. След многото говорене за промени в политическата система и след традиционно ниският рейтинг на Народното Събрание се създава очакване в хората за промяна на избирателната система, която би решили всички проблеми. От друга страна критиката, която отнасят политическите партии и безразборното и безотговорно говорене на политици, анализатори, социолози и др. доведе до разбирането, че партиите са най-лошото явление в обществено-политическия живот в страната за последните 25 г. и вече е крайно време хората да вземат нещата в свои ръце и да си изберат едни добри хорица, които ще ги представляват и ще се грижат за тях, както и че така ще се елиминира грозното купуване на гласове, което се прави от партиите, а добрите хорица-кандидати няма да купуват гласове.

» Read more...

Как се прави закон за езика

There are no translations available.

Един философ-богослов от университета ми обясняваше: „Знаеш ли защо не е достроена Вавилонската кула? Не са я построили понеже са говорили на различни езици и строителите не са се разбирали”. Това си спомних, докато четох проекта на Патриотичния фронт за криминализиране на говоренето на майчин език в България. Според този закон, всеки който говори на публично място родния си майчин език, то ще лежи в затвора от три до шест години. Представете си, идва госпожа Меркел и пред медиите ни почва да говори на немски.

» Read more...

Отново за КТБ

There are no translations available.

Георги Петров

За пореден път общественото внимание е насочено към КБТ, а това, че темата все още е в изходна позиция е направо банално. Банално тъй като се изписа твърде много, каза се твърде много, но най-важен е резултатът, а такъв очевидно нямаше. Реално след станалото в КТБ нищо не се промени в самата система, но промяната или не е желана или не е изгодна за някой.

» Read more...

Триковете на управляващите

There are no translations available.

Мария Ангелова

В „Лувъра” парижани и десетки хиляди посетители от целия свят се възхищават на тракийското ни златно съкровище, 1 200 души във възторг били станали на крака на концерта на “Йоан Кукузел” в катедралата “Нотр Дам”, а културният ни министър Вежди Рашидов не спря да се хвали с добрините и приноса си в организирането на това мероприятие, изтъквайки, че той ни бил отворил вратите на “Нотр Дам” и докато еуфорично разказваше как всичко там е било “страхотно” и “великолепно”, нищо че някакъв си “кукузел” претендирал за хонорар, та щял “да му хвърли някакви пари да спре да лае”...

» Read more...

There are no translations available.

История

В началото бе ОКЗНИ

There are no translations available.

Емине Гюлестан

Комитет за защита на националните интереси, в последствие партия ОКЗНИ (Общонароден комитет за защита на националните интереси) е създадена на 07 януари 1990 г. Според много анализатори комитетът е създаден като отговор на регистрирането на Движението за Права и Свободи, въпреки категоричната теза на един от основателите на комитета Минчо Минчев, който твърди, че: “Идеята възникна спонтанно като резултат от едно според нас погрешно решение на управляващите тогава България, на ръководството на БКП.

» Read more...

There are no translations available.

Строители на олигархията

Продължение ...

There are no translations available.

Продължаваме рубриката ни „Строители на олигархията” с един добре забравен текст на Едвин Сугарев, осветляващ принципите на приватизацията на управлението на Иван Костов, не толкова заради историята, а заради това, че днес флагманите на „реформите” са духовните чада на Иван Костов, дошли от неговата партия, формирани по неговия калъп и действащи с неговите методи. Текстът е написан и изпратен и лично на Иван Костов точно преди десет години, така че в него няма никакъв смисъл да се търси „намеса на врага”. Още повече, че е написан и подписан от един от близките другари на Иван Котов и неговото управление. Заглавието е също на автора на отвореното писмо. То бе публикувано лично от Едвин Сугарев и неговия собствен блог, от който по-късно по неизвестни причини изчезна. Намираме, че този текст е актуален и днес за духовните наследници на Иван Костов и за това ви го предлагаме:

СТРАШНО Е ДА ЗАСТАНЕШ ОЧИ В ОЧИ С ИЗЛЪГАНАТА ВЯРА

ОТКРИТО ПИСМО ДО ИВАН КОСТОВ

“Каузата напусна СДС. То е като моментът, в който духът напуска тялото. Истината е, че духът си отива от тялото, а не тялото изпуска духа. Когато каузата напусне една организация, не можем да тъжим за тази организация. Единственото, което има смисъл в политиката, е политическият дух. Именно ДСБ се превърна в новото тяло на този дух.”-Иван Костов

» Read more...

You are browsing in category: Книга 74