Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 57
There are no translations available.

Протести

Кой номинира Плевнелиев?

There are no translations available.

Фели Таджер

Понеже ключов за т.н. „протестиращи” стана въпросът кой номинира Дилян Пеевски за шеф на ДАНС, то би трябвало да отправим и питането действително кой избра политическия идол на протестиращите Росен Плевнелиев за президент. Има ли той връзка с олигархията, така безжалостно атакувана от петдесетината човека пред министерския съвет, и дали някой не цели да обърка съвсем мисленето на тези хора?

Нека най-напред кажем няколко думи за етимологията на думата. Тя е културна заемка от старогръцки и означава власт на малцинството. „Олигос“ на старогръцки означава „малък“. Съвременните речници обясняват думата „олигархия“ като политическо и икономическо господство на едно малцинство от аристократи или богаташи и като държавен строй с такова управление. Нека да видим кой от горепосочените се вписва в този модел.

» Read more...

Вярно ли е?

There are no translations available.

Самуел Леви

Вярно ли е, че от седемчленния съвет на настоятелите на Софийския университет четирима са членове на организацията „Глобална България”, създадена с цел подкрепяне управлението на Бойко Борисов и партията му ГЕРБ? Вярно ли е, че тези същите са сред спряганите за олигарси бизнесмени. Вярно ли е, че в сред седемте члена на настоятелството на най-старото учебно заведение в страната са личности със съмнителна репутация и нямащи нищо общо с образованието и неговите интереси. Вярно ли е, че в настоятелството на СУ влизат: председател Левон Хампарцумян, и членове: Иво Прокопиев, Валентин Златев, и Светослав Божилов?

» Read more...

There are no translations available.

Бежанци

Пътят на бежанците до Европа

There are no translations available.

Емине Гюлестан

В много представи, когато се заговори за някакъв проблем в България, имаме склонността да обвързваме неговото разрешаване с Европейския съюз. Понеже песимизмът към родните институции е преобладаващо чувство, много често искаме просто да „внесем” някого, който да ни “оправи” по възможност всичките проблеми на държавата. По-конкретно, става въпрос за бежанците, които са основна тема в новините. Политическите пристрастия се оказаха много по-важни, от това да има общоинституционален отговор на възникналия проблем.

» Read more...

Звукът на войната и неговият отзвук у нас

There are no translations available.

„Образованието не може да чака да свършат войните или да се разрешат конфликтите, нито да се намерят необходимите средства”

Антъни Лейк

изпълнителен директор към Детския фонд на ООН

Йозлем Садкова

Това е войната - отнемане на живот и потъпкване на достойнство в името на налагане на чужда воля и жажда за богатство. Дори и днес в XXI век всички новинарски емисии по света започват с развитието на една или друга война. А ние знаехме за тези войни, гледахме репортажи от Афганистан, Ирак и Северна Африка, но те бяха сякаш сцена от екшън филм до лятото на 2013 г., защото България волно или неволно стана част от случващото се в една държава от не толкова далечната Сирия.

» Read more...

There are no translations available.

Европейски съюз

Защо месиите не искат да бъдат либерали

There are no translations available.

Станислав Анастасов

За ланския* сняг

9 май 2012 г., двореца Батенберг, Русе. Меглена Кунева, официално обявява намерението си да създаде нова партия. Основна цел: „Очаквам и искам да сме първа политическа сила, ще направим всичко възможно да го направим още на тези парламентарни избори“. От отделянето си от НДСВ (което не е сигурно кога точно стана, защото структурите на НДСВ изнесоха предизборната кампания на Кунева за президент) до този момент, тя претендира че е либерал, че е в центъра, че е умерена и споделя ценностите на либералната демокрация.

» Read more...

Украинското „приключение” на ЕС

There are no translations available.

Васил Маргаритов

Украйна се готви да стане асоцииран член на ЕС, което е нов вид приобщаване и не предполага рисковете от обвързването посредством пълното членство. Няма да е пресилено ако кажем, че именно несполучливото ускорение при приемането на България и Румъния беше един от решаващите фактори, поради които бе разработен механизмът на асоциранато членство. Подобен механизъм за асоцииране може би ще бъде предложен впоследствие и на Турция.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 57