Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 17

Митът за премиите на тютюнопроизводителите се спука

29 July 2010

There are no translations available.

Лютви Местан

Разисквахме проекта за актуализация на бюджета за 2010 г. в условия на разрастващи се протести на тютюнопроизводители, което би трябвало да притеснява всички ни, надявам се и управляващите. За съжаление управляващите вместо да предложат еднозначно решение на проблема, което би снело незабавно напрежението, а оттам и спряло протестите, продължиха политика на задълбочаване на неяснотите от гледна точка най-малкото на крайния срок за изплащане на премиите. Това поражда напрежение и изкарва хиляди на протест. Разбира се, обичайният заподозрян техен организатор е Движението за права и свободи.

» Read more...

Здравни болежки

29 July 2010

There are no translations available.

д-р Нигяр Сахлим

Точно една година след началото на управлението на ГЕРБ де юре и де факто имаме следното:

1. Министърка (от онзи разклон), която се усмихва;

2. Председател на здравна комисия в Парламента (носещ „умен” псевдоним), сътворил чутовен новинарски поток от скандали;

3. Заместник-председател на здравната комисия (с осем диоптъра), забъркан в опит да подмени вече гласуван текст в полза на наркореклама;

» Read more...

Специализирани съдилища по субект - неприемливи

29 July 2010

There are no translations available.

адвокат Роман Леви

Особена популярност в гражданското ни общество придоби дебата “за” и „против” създаването на специализирани съдилища и прокуратури, чрез промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Друг е въпросът, че този дебат отклонява вниманието на обществото ни от други по-съществени проблеми на българското правосъдие, а именно: съдебната система на места е претоварена до невъзможност; има забавени дела и магистратски актове със съмнително качество; липсват осъдителни присъди поради спецификата на конституцията – няма налагане на отговорност на прокуратурата, ако провали процес, а също така няма граждански контрол за това, което става в МВР и т.н.

» Read more...

Въвеждането на пропорционалната система в България

29 July 2010

There are no translations available.

доц. д.п.н. Тодор Галунов

Бавното утвърждаване на парламентарната демокрация в Европа през ХIХ век е съпроводено с повсеместното прилагане мажоритарната избирателна система. Едва през 1893 г. в Белгия се прави експеримент и се въвежда пропорционалната система. Основната и цел е да даде малко по-справедливо представителство на партиите в представителните органи на властта от гледна точка на съразмерност между процентното и влияние в обществото и процентното и представителство оформено във вид на депутатски места.

» Read more...

Болонски процес

29 July 2010

There are no translations available.

Мехмед Мехмед

За благоденствието на едно общество е важно първо обществото да осъзнава в какво положение се намира и след това да иска да го промени към по-добро.Но за да има развитие към по-добро трябва обществото, да е общество на знанието, да се осланя на образованието и науката като ключови важни елементи за прогреса.Само общества, които имат силно развита наука ще живеят по- добре. Силно развитата наука и особено високите технологии, които осигуряват най-много блага, са следствие именно от една комплексна и адекватно организирана образователна система.

» Read more...

28 June 2010

There are no translations available.

Рубрика "Памет"

Разказ Тасим Ашък

29 July 2010

There are no translations available.

Господ да не дава на никого да го преживее това нещо. Беше много труден период. Вие сте много млади още, може би помните много малко. Не само ние, турците, заедно с нас имаше и десетки български организации, които бяха срещу тоталитарния режим. Заедно се противопоставяхме на натиска на този режим. Това е нещо много тежко. Да ти кажат, че ти не си ти - че ти не съществуваш.

» Read more...

Галерия “Хермес” представя Боян Кирков

29 July 2010

There are no translations available.

 avtor Боян Кирков

Роден през 1965 г. в София. Завършва Националната художествена академия в София със специалност живопис. В момента живее и работи в Белгия. Негови произведения са изложени в музеи в България, Белгия, САЩ, Франция, Люксембург, Монако. Получил е първа награда в деветия Салон на изкуствата във Франция.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 17