Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 72

Рубрика

There are no translations available.

Името

Името на просяка

There are no translations available.

Имаше една такава, малко позабравена приказка, чувал съм я от стари хора, че се живее за едното име. Да не го опетниш, че изцапаш ли го, изпиране няма. Носиш го с лекетата. И смяна няма. Тогава бях малък и питах защо, нали уж всичко се пере. Дядото, който ми го разказа, продължи. „Името, което носим, не е наше име. С него само назовават нас. Ние не сме си го избрали. То е наше наследство, дар. То е име, дадено ни от бащата и майката. Избирано с любов, надежда и вяра, че значението му ще лепне на човека като негово същинско качество. За това има имена като Роза, Теменужка, Сълза или Цветанка, а няма име Лайкучка, Сополка или Бодилка.

» Read more...

Ровене в раните

There are no translations available.

“Щом не си езикът на Всевишния, тогава бъди

ухо. Дори и да кажеш нещо, то нека е

под формата на въпрос.

Емине Гюлестан

Внесения на 27.10.2015 г. Законопроект за допълнение и изменение на Закона за гражданската регистрация от Парламентарната група на ДПС, разбуни духовете на първо четене в парламента. Обсъждането на закона по същество не се състоя, като всички парламентарни групи бяха забили като радио точка единствено и само на израза “възродителен процес”.

» Read more...

Възродителният процес-горчиви спомени

There are no translations available.

Исмаил Кабак

Какво е да живееш 42 години с болката, със срама, с огорчението, с чувството за безнаказаност? Какво означава за един родител, детето му да се срамува да признае потеклото си? Какво е чувството, когато чуеш от съселяните си, че надгробната плоча на майка ти е била разрушена и че държавната машина ще ти позволи да я издигнеш отново, само ако смениш имена й с християнски? Какво е чувството да живееш знаейки името на милиционера, убил брат ти по време на протеста в центъра на селото, против насилствената смяна на имената и да знаеш, че не можеш да очакваш справедливо наказание за виновника?

» Read more...

There are no translations available.

Финанси

Как се крои ДО шапка

There are no translations available.

Фели Таджер

Предварително заявявам – не разбирам нищо от шапкарство. И още: Предварително декларирам – не разбирам и от финанси и кредит, от механизъм на емитиране на нови заеми и т.н. За това ще се съсредоточа върху политическите измерения на проблема за шапката и ще се доверявам на официалната информация от шапкарите в парламента.

» Read more...

Какво става с парите на Европа?

There are no translations available.

П. Павлова

Един от принципите на Европейската централна банка предполага, че банката не би трябвало да финансира отделни държави. Този принцип е ключов за стабилността и за безконтролното печатане на пари за финансиране на държавните бюджети. По времето на кризи този принцип бързо се превърна в „Европейски финансов пакт за стабилност”, който бе създаден, за да може да финансира на практика банкутиралите правителства. Основната идея на тази институция е страните членки да съберат паричен фонд от около 440 милиарда евро, което логично води до въпроса, в действителност каква е идеята на тази институция, когато тя няма нито налични средства, нито собствен капитал, а това което прави, е да създава дълг. Например държавите като Гърция и Ирланция, чиято задлъжнялост се изкупува от пакта за сметка на целия паричен съюз.

» Read more...

There are no translations available.

Образование

Абсурдно ли е държавата да строи детски градини за ромите

There are no translations available.

Йозлем Садкова

Все по-често казваме, че живеем в страната на абсурдите. Възможно ли е това? Възможно ли е правителството да изтегли допълнителен заем в размер на 16 млрд. лв., залагайки на вече агонизиращата ни икономика? Възможно ли е банка HSBC, която се разследва в Швейцария от прокуратурата за пране на пари, да е бъде консултант и дилър по новият държавен дълг? Възможно ли е Финансовия министър Горанов, да сключва договор с въпросната банка, без да бъде обявен консултантският хонорар на банката? И като стана дума за министри, възможно ли е да има толкова високо интелигентен и професионално подготвен в различни сфери човек, че с един размах да ръководи първо МВнР, а след това да се заеме и със социалното министерство? Става ясно, че само в България съществуват толкова всестранно подготвени политици.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 72