Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

22 киловолта лъжи

PrintE-mail

Tuesday, 31 July 2012 14:29

There are no translations available.

Станислав Анастасов

Месец юли беше един от най-горещите: рекордни температури, тежки жеги и едно задушаващо усещане във въздуха. Националната ни сигурност се срина, Европейската комисия ни писа 2-ка и ни каза, че може да се явим на поправка чак след 3 семестъра. В общи линии пред Европа и света се издънихме запомнящо се.

Какво да се прави, малко кризисен PR от страна на правителството и всичко ще се оправи. Или май няма. Абе, ще видим. По-важното, че във вътрешен план сме си добре. Цените падат, доходите растат. Стоп. И това май не е вярно. Токът скочи с 13% за бита и 16% за индустрията. Ей Бога ми, толкова исках да напиша един хубав памфлет за постиженията на правителството, а тя стана една...

Някак си позабравихме тази тема, която ще е постоянен проблем за всички 7,5 млн. български граждани. 13% процента от раз, и то по много груб начин: започвайки шикалкавене със 7-8%, преминавайки постепенно към 10% и сервирайки студено блюдо от 13% накрая. На този фон направо ми липсват изпълненията на правителствата на Виденов и Костов, които започваха процеса със 20-25%, и накрая ни успокояваха, че увеличението ще е "само" с 10% - какво облекчение. Пък и имаше някакъв гъдел, въпреки че пак сметката беше надписана като в евтин крайпътен ресторант. Последвалият опит на председателят на ДКЕВР да ни обясни, че ни бил спасил от 30% увеличение на тока е меко казано лошо изиграна постановка.

И все пак, как се стигна дотук? Само месец преди увеличаването на тока Делян Добрев говореше за намаляване на цените на газта. Не се случи, може би защото той пропусна да ни обясни, че намаляването е пряко обвързано с преговорите за АЕЦ „Белене”, в които за пореден път си изиграхме картите по възможно най-лошия начин. Не ми се говори за тази поредица от грешки, която поне има един сплотяващ ефект за нацията: всички плачат за него, едни за това че не е реализиран, други (мнозинството) за загубените средства и наказателните плащания за АЕЦ „Белене”. Но фактът си е факт, руската страна ни осъди да плащаме неустойки в международния арбитраж в Париж за Бургас-Александруполис, а наскоро повдигна иск и за Белене.

А тези проекти бяха под шапката на НЕК, който пък от своя е част от БЕХ. Един от приоритетите на ГЕРБ в предизборната им програма от 2009 г. беше разформироването на БЕХ като ненужна структура. Това не се случи, сядайки на стола на властта ГЕРБ разбра каква е целта на БЕХ и услужливо продължиха да го използват за същото нещо, за което го използваха и техните предшественици (сами можем да си направим справка кой е отговарял за енергетиката в периода 2005-2009 г.). Защо и при какви условия "Булгаргаз Холдинг" и дъщерните му фирми са преобразувани в БЕХ, също е въпрос заслужаващ анализ сам за себе си.

Сега ми изплува едно интервю на министърът в оставка Трайчо Трайков от 16-ти март тази година. Там той посочи няколко неща, които ако се случат, то оставката му е била уместна (към този момент сегашният министър Делян Добрев беше заместник на Трайков с ресор "Енергетика"). АЕЦ Белене и от Трайков е оценен (виж и речта пред 7-ма конференция на ДПС на д-р Ахмед Доган) като тотално ненужен. И наистина, българската система е 5-6 гигавата, като голяма част от тях отиват за износ. На какви цени се изнасят, по какви търговски канали и схеми също е малко тъмен въпрос. Той посочва и нуждата от инвестиции в ТЕЦ Марица Изток 2, държавната централа, тъй като цената на тока оттам е най-евтина след тази от АЕЦ Козлодуй.

Тук има и един друг интересен въпрос, свързан с ТЕЦ Марица Изток AES Гълъбово (собственост на ЕНЕЛ и Entergy Power Holdings Maritza BV). Да, има сключени дългосрочни договори за изкупуването на енергията от тази мощност на преференциални цени (договорите са сключени от правителството на Иван Костов), като още по-парадоксалното в случая е, че суровината идва от Мини Марица Изток (100% държавна собственост) на минимална цена, а за капак на всичко държавата се е ангажирала със заплащането на въглеродните квоти на частния ТЕЦ както и с модернизацията му с инсталации за сероочистка с проект по ОП Околна среда. А за да е още по-фрапиращ случая се оказва, че ТЕЦ Марица Изток AES Гълъбово вече не е собственост само на ЕНЕЛ, компания считана за стратегически инвеститор в енергетиката, а мажоритарният дял вече се държи от американски инвестиционен фонд, който априори търси краткосрочно и средносрочно максимизиране на финансовия резултат, така че да отговори на очакванията на капиталовложителите си. Въпреки това безумие, ТЕЦ-овете на Марица Изток произвеждат 1 гигават от общо 5-6, освен това няма повишение на цената на тока произвеждан от тях последните няколко години, т.е. няма как поскъпването на тока да се обясни и с това.

Интересно е и обяснението на ДКЕВР, че повишението на крайната цена на електроенергията се дължи на зеления компонент, тоест на високата изкупна цена от слънчева, вятърна и водна енергия. Интересен поглед наистина и можеше да хване дикиш, ако нямаше няколко неоспорими факта: заложените общоевропейски цели са минимум 16% дял на ВЕИ в производството на енергия, няма как да заобиколим този факт, ако искаме да останем част от ЕС. Това не би трябвало да е никакъв проблем, защото самият Атанас Семерджиев в коментар за вестник Класа от 19.01.2012 г. коментира, че заради ВЕИ цената на тока трябва да бъде повишена с 2-3% от 1-ви юли 2012 г. Нещо повече, самият той твърди, че повишение на цената на електроенергията от ТЕЦ-ове ще поскъпне с не повече от 7% след 2020 г., така че ТЕЦ Марица Изток 2 и AES Гълъбово не мога да бъдат използвани за обяснение.

В крайна сметка едни 10% повишение на тока се губят, или Семерджиев не е знаел какво говори тогава?! Съмнявам се. А и нека бъдем честни, когато се извиняваме с "предишните". ГЕРБ с натиск над ЕРП-тата не позволи нито един проект, който не е на приближени до тях, да му бъде подписано присъединяване към мрежата, което съответно отказва и инвеститора. Та големите присъединени последните седмици преди 1-ви юли възобновяеми мощности са на лоялни на ГЕРБ псевдо предприемачи, нека не бъдем лицемерни. Още повече ВЕИ в момента съставляват само 7,3% от енергийния микс. Още по-нелогично изглежда след тези обяснения на 25-ти юли да се увеличи изкупната цена на електроенергията от биомаса с 90%. Явно някой ГЕРБ-ерски проект вече е на масата, а крайният потребител трябва да го финансира.

И все пак не намерихме отговор на въпроса, къде се губят 10% от увеличението на цената на електроенергията. БЕХ е много интересна структура, в интерес на истината в състава и влизат някои доста печеливши компании: АЕЦ Козлодуй, който е пълен с консултанти и контрактори на входа и на изхода; ТЕЦ Марица Изток 2, който никак не е губещ, въпреки че продава произведената си електроенергия доста по-евтино от AES Гълъбово; ЕСО - Електроенергийния Системен Оператор, който прибира добри печалби както от централите, така и от ЕРП-тата, да не говорим за транзитния ток или този за износ; Булгаргаз и Булгартрансгаз, които при тези цени на газа, индексирани в България по странна формула, няма как да са губещи; Булгартел, третата по дължина и структура мрежа на българския телекомуникационен пазар. И остана един НЕК, който се явява ужасно губеща структура, потапяща целия енергиен холдинг.

Всъщност да не би НЕК и оттам БЕХ да се на практика в несъстоятелност, та се налага българските граждани и фирми да ги финансират, за да не потънат? А да не би да потъват, заради безотговорността на правителството да взима решения на момента без да мисли за последствията? Прав в Трайков, че Б.Б. можеше да спре проектът Белене още в началото на мандата, но той избра да го защитава. Не беше ли и Симеон Дянков част от преговарящите екипи на правителството и по АЕЦ „Белене” и по Бургас-Александрополис?! Та нали именно той трябваше да гарантира финансовия интерес на държавата, в случая Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, който са 100% собственик и принципал на БЕХ!

На 10-ти май Делян Добрев заяви, че държавата възнамерява да продаде до 20% от капитала на БЕХ на инвеститор или на фондовата борса. Точно около 1 млрд. лева, които да покрият неустойките от двата проекта. Да, но не се намират луди хора с много пари, които да си ги хвърлят в безотговорно управляван от държавата холдинг. И тъй като и самата държава е пред фалит и едва обслужва плащанията си, няма как да "налее" малко финанси в БЕХ. Остана последната опция: всеки български гражданин да участва в неутрализацията от хаотичните енергийни игри на правителството чрез сметката си за ток. Нещо като български вариант на европейската солидарност. По-точно един ловят риба в мътната вода на НЕК и БЕХ, а други плащат сметката.

Не ми се иска да влизам в дълбочина и за целта на БЕХ и начинът, по който той е ръководен в момента. Не беше ли идеята, този холдинг да бъде стратегически конкурентноспособен играч в регионалния пазар на енергия. А всъщност досега той дори не е направил нито един елементарен анализ или стратегия. И кой всъщност управлява реално БЕХ…

Пак се сетих за Трайчо Трайков и няколкото неща, които ако се случат, то оставката му е била уместна. Първото е строежа на Белене - не се случи. Второто да се защити позиция възвръщаемостта от „Южен поток” да е над 8% - не се случи. Третото е цената на доставките на газ да се намалят с 10-15% - не се случи. И четвъртото е да се изгради газовата връзка с Гърция, за да се гарантира диверсификацията – също не се случи. Излиза, че Трайков не е трябвало да подава оставка. А ако не е той този, които е трябвало да подаде оставка, кой трябва а го направи. Делян Добрев изостави всички тези 4 проекта и сега предимно мълчи. Явно не той е човекът, който управлява БЕХ. А ако не е той, то не остава никой друг освен прекият му началник – Б.Б. А той явно не може да управлява БЕХ, без да ни обере и последните стотинки от непоследователните и нелогични решения. Ами след като не може, има 2 варианта – или БЕХ изцяло да се приватизира, или Б.Б. да си подаде оставката, за да дойде някой, който няма да ни бърка в джоба с по няколко милиарда лева на мандат през сметките за ток и да се учи в движение на наш гръб.

Та не се получи памфлетът, моля да ме извини Б.Б., така исках да го похваля нещо, но междувременно получих и сметката си за ток: 30 лева отгоре само за летния сезон, не ми се мисли за зимния. Та ако правителството на ГЕРБ иска да експериментира с още нещо, нека поне ни даде избор кое да плащаме впоследствие, общият ни ресурс и спестяванията се поизчерпаха та няма да можем да платим за всички.