Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Модерността на старите баби-оплаквачки

PrintE-mail

There are no translations available.

Петко Петков

Съставянето на новото правителство много напомня приказката за нероден Петко. Ако не си я спомняте: На Лазаровден, когато момите хвърлят нишан за това, кога в бъдеще и след колко години ще се задомят, се събрали старите жени да гадаят бъдещето на тяхната мома. И едната започнала: „Сега наша Пенка ще порасте, ще стане мома за женене, ще трябва годеник да и търсим”. Другите кимали в съгласие. Намесила се и друга: „Ще се намери добро и работливо момче, ще се задомят и ще се заживеят щастливо”. Бабите кимали в съгласие. Обадила се трета: „Па ще си родят мъжко детенце и Петко ще го кръстят, на дядото”. Бабите кимали в съгласие и потривали доволно ръце. Тогава се обадила още една: „Пък Петко ще расте и ще радва всички”, бабите доволни, вече се захихикали предоволно. Тогава се обадила момата: „Ми ако Петко не слуша и тръгне към реката, може и да падне в нея”. Бабите загледали ужасено и се разревали за нероден Петко, който щял може би да се удави.

В ролята на нероден Петко при съставянето на нашето правителство е демокрацията в България: „Ми ако демокрацията не успее да се опази от гласуването на групата на ДПС в парламента? И бабите от политическото бабуване се разревали, дори завили от ужас. В ролята на главните оплаквачки се явиха групата на ПФ в лицето на г-н Симеонов и РБ в лицето на д-р Москов. „Ми като се удави демократичен Петко в реката на ДПС какво ще правим тогава?”. Ревът на оплаквачките беше толкова жален, че лично у нас дойде председателят на ЕНП г-н Жозеф Дол, за да обясни на бабите-оплаквачки, участници в бабуването, че реално демокрацията в България е много по-заплашена от оплаквачките-ксенофоби от ПФ и плиткоумните адепти на РБ. Че много по-опасно е ПФ да се докопа до лелеяната власт, отколкото правителство на дясноцентристкото малцинство да получи подкрепата на ДПС. И тогава изведнъж паднаха маските. Добронамереният Симеонов се оказа доста различен, като заплаши директно ГЕРБ, че ако не са им партньор във властта, ще са им тежка опозиция. Оплаквачки от РБ затюхкаха, че без ксенофоби властта трудно ще се удържи, че без ракети, насочени към държави, членки на НАТО, няма как да сме силна държава, ако и да сме в НАТО, не ако заплашваме гърци и турци жална ни майка.

А дали пък оплаквачките на нашенската демокрация не се уплашиха от внасянето от ДПС на законопроекта за разкриване на кредитните досиетата в КТБ, където много е възможно да лъсне и човекът, създал чудовището КТБ (не беше ли от реформаторите?).

Причините може да са много, но фактът е този: така завиха оплаквачките, че чак да ти стане жал за нероден Петко (демокрацията в България). Ми то вой и от Кюстендил – не трябвало бате Сали да е депутат, защото местният кмет го не щял. Дали щото бил ром, или защото не бил бял като кмета Паунов? Ми много лоши били жертвите на възродителния процес в ДПС, защото те били най-палачите. Докато забравиха, че точно в ПФ членува сдружението на бившите офицери от Държавна сигурност - дружество „Защита”. Същинските тези палачи, които реализираха „възродителния процес”. И с тях ли ще трябва да правим демокрацията, защото,видите ли, те били жертвите, а не палачите, те били от ДПС. Толкова абсурдо, че зори е направо зловещо и вонящо. Всичко това стана факт, веднага след като ДПС внесе законопроект за промяна в Наказателния кодекс, свалящо давността върху участниците – палачи във Възродителния процес. Това случайно ли е? А, г-н Симеонов?

Не е ли това явен опит да се торпилира ясната и безалтернативна насоченост на политиката на тази политическа сила към евроатлантическите ценности и връщането ни към вече отминали времена? Дали проблемът на ДПС не е, че така безкомпромисно застана зад този цивилизационен избор? Как мислите, господа демократи от РБ? Какво ви плаши ДПС с този избор, който вие твърдите че е и ваш? И въобще, къде е проблемът, че ДПС да е „лоша на власт” и в 25-годишния преход в „преяла с власт” (с общо седем министри в 11 правителства с около 200 министри), така ли се разбира преяждането с власт? Това ли било пряждането с власт? Или това че ДПС разпродаде по най-корумпиран начин България (спомняте ли си РМД-тата?), както стори създателят на ДСБ Иван Костов? Или това, че води преговорите за включването ни в ЕС по неблагоприятен за сраната ни начин, като г-жа Кунева? Или като направи всичко възможно да се маргинализира като партия, като СДС? Или де се води от ренегати, като Исмаилов?

ДПС не направи нищо от това, дори повече – води последователна политика още от времето над бомбардировките на НАТО над бивша Югославия, когато СДС се криеше по парламентарните ъгълчета? И явно това е грешката. У нас системните, предвидими и последователни политики не са на мода. Къде по-добре е да си аситемен (деструктивен) и популистичен, отколкото да водиш последователна политика. А за това се иска дупе. Не за да го въртиш пред партньорите, а за да защищаваш последователни позиции. А това е трудна работа, много по-трудна, отколкото да разместваш местата на жертви и палачи, на конструктивност и деструктивност, на минало и бъдеще, на последователност и предвидимост с безпринципност и непрозрачност. А сега това е на мода.