Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Реформаторите се напънаха и …

PrintE-mail

There are no translations available.

Мария Ангелова

Мешавицата от хора – “люспи”, ренегати, Костовисти, комунисти, представящи се за антикомунисти, и всякакви други “заблудени туристи”, обявили се за реформатори, не си избраха председател на съюзния конгрес. Радан Кънев застана на лична позиция, за да защити името си, и въпреки “подкрепата отвътре” отказа лидерския пост. Вътрешнопартийните борби в Реформаторския блок не са изненада за никого. В коалицията “Няма истинско доверие и кооперативност”, твърдят запознати. Реформаторите не си вярват истински, а конфликтът във формацията – Радан Кънев – ДСБ, срещу Божидар Лукарски - СДС, не е от вчера.

Към това като прибавим претенциите на лобистката Кунева - ДБГ, на активистите Зеленогорски и Петър Москов, на ощастливения с визита при турския премиер Реджеп Ердоган Корман Исмаилов и пригласящия му Касим Дал – маскирани гербаджии, а също и на безличното присъствие на едно от крилцата на БЗНС перцето Николай Ненчев, дето гласа не сме му чули, но може и да лобира за ГМО-храните и шистовия газ, си представяме как е протекла лидерската битка при затворени врати на “Раковски” 134 и да си обясним защо партиите отложиха този решаващ избор, а редиците им непрекъснато се разкъсват. Едно е ясно - роенето вдясно ще продължава.

Кунева обясни: ”Избор на лидер трябва да има, но не сега, а след изборите - на 10-ти ноември”. Това се очакваше – госпожата първо ще си премери преференциите с коалиционните си партньори, ще види накъде духа вятърът и след това ще обяви решението си. Възможно е да се заблуждава, че нейното движение “тегли останалите на буксир”, а не те него. Обяснението, че партиите не са имали време да изяснят правилата, налага въпроса: А какво правиха досега?! Щели да си изберат лидер след изборите, когато са по-подготвени с кворумите...Е, то ще се разчуе...

Прави впечатление, че в предизборната си надпревара реформаторите все още не са обявили управленската си програма, никой не знае каква е платформата им, ако имат такава. До този момент участват в измислени и режисирани медийни дебати, в които нищо съществено не се казва и няма сблъсък на идеи. Надвикват се, само дето агитките им не надуват свирките както беше на миналогодишните платени протести, а в уречения ден и час като луди звънят на студийните телефони и пускат SMS-и, за да им повдигнат рейтинга под диригентската палка на “Алфа рисърч” или някоя друга агенция, дето се е пазарила да им мери реномето и достойнството. Зависимите и монополни медии продължават услужливо да ги канят, да им осигуряват медиен комфорт и да манипулират зрителската аудитория. Гръмко наречените дебати по-скоро приличат на долнопробно шоу, споделят възмутени зрители в социалните мрежи. Затвърждава се мнението, че реформаторите и техните вероятни коалиционни партньори от ГЕРБ и “Патриотичния фронт”, наречен още “паричния фонд”, бягат от дебати.

И докато гербаджиите обуха нови гумени ботуши, грабнаха лопати и отидоха да маркират дейност и да си правят политически пи ар на гърба и мъката на хората от наводнените и бедстващи райони, а бургаският олигарх Валери Симеонов по прякор Винкела от “Патриотичния фронт”, даде 20 лева на гладните деца от ромската махала в Бургас да си купят закуска - колко благородно(!), добре че е той да ги нахрани. Творението на Иван Костов, верният му послушник Радан Кънев след провала и грозния политически цирк в центъра на Варна, където пак нищо съществено не каза, участваше в предизборен кастинг по “телевизията на Бойко”, озаглавен “Свобода да избираме”. Синият демократ така се вдъхнови, така се разпали и развихри, че като зомбиран повтаряше мантрата: “Правосъдие, правосъдие и правосъдие ! Правосъдие и справедливост!”. Настояваше да има избори за Велико народно събрание, нов начин за контрол и избиране на главен прокурор и Висш съдебен съвет, изказа идеята да прехвърлят прокуратурата към изпълнителната власт или да бъде избирана от парламента и т. н. Все реформи, от които да ти падне шапката, вместо главата. Този човек не знае ли, че съдебната власт е независима?! А как му се контролира и кадрува на Радан, само той си знае. Обвини предишни управления в лицето на БСП, ДПС и ГЕРБ за несъвършенствата в законодателството и корупцията в съдебната система.

Това наложи опонентите му да го подсетят, че представлява политическа сила, която вече е била във властта. Политическите партии СДС и коалицията ОДС по време на прехода са били в управлението. Помним, че именно СДС беше в основата на изграждане на новата съдебна система. Обезоръжен и париран да прехвърли изцяло отговорността върху другите управляващи партии на прехода, Радан, ни в клин, ни в ръкав, ни в шест, ни в девет, разказа виц от времето на Бай Тошо - по повод социалистическия лозунг: “Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!”, а Иванчо казал: “Знам името на човека!”. Да се смееш ли, да плачеш ли? Младият политик разказва стари вицове, и то от времето на соц-а.

И всичко това се случва в предизборен дебат по национална медия при тази сложна геополитическа обстановка - бежанската вълна от Близкия изток и Северна Африка, заплахата от тероризъм от Ислямска държава, които са вече почти на Балканите, събитията в Украйна, новата студена война между САЩ и Русия. При бедствия и разруха, причинени от природни катаклизми - половин България е под вода, хиляди сънародници са останали без дом, вода, храна и лекарства, при липсата на производство, работни места и ширеща се безработица, ниското заплащане на работещите бедни, недостига на пари за здравеопазване и пенсии, банкови гешефтарски афери, демографски срив, глад и мизерия в най-бедната страна в ЕС, при сложните проблеми в енергетиката, ширещата се корупция и задкулисие, тежката битова и организирана престъпност и, и, и...

Смущаващо е, че тази предизборна кампания тече прекалено вяло и спокойно, политическите сили бягат от дебат, претендентите нямат какво да кажат и обикновено словоблудстват. От сега внушават и натрапват кой ще е победителят на изборите, преди още да се е произнесъл собственикът на държавата – българският народ.

Първоначално Радан Кънев се опита да подведе аудиторията, че бил млад политик, неговата съвест била чиста, нямал нищо общо с миналото на формацията, не носел отговорност и не желаел да говори по този въпрос. А за да направи мили очи на електората, лицемерно поиска Прошка! Дали послушникът на Командира, изпълняващ роля от сценария на това бездарно политическо кабаре пред очите на цял един народ, си дава сметка, че драматизмът в човешкия живот идва не от това, че хората не могат да простят, а от това, че не могат да забравят! Помнят как животът им е бил съсипан, как са били измамени и ограбени от некадърните и алчни български управници.

Било каквото било, но виж какво е !

Грешките от миналото рефлектират върху настоящето и определят бъдещето ни. Човек така е устроен, че му остават спомени, особено ако е линял от превратностите на този кощунствен 25-годишен български преход. Радан Кънев не иска да коментира миналото, то го натоварва и обременява...Затова пък ни обещава светло бъдеще... А, не, този филм сме го гледали! А той да не се прави на “скачач във времето”.

Налага се да припомним, че именно по време на управлението на неговия идеолог Иван Костов бяха ликвидирани и незаконно приватизирани хиляди работещи български предприятия, други бяха продадени на безценица, останалите опустяха и бяха разграбени. Българската индустрия, българското производство, българското машиностроене, химическа промишленост, добив на черни и цветни метали, оръжейна индустрия и др., за които имахме реални пазари, бяха унищожени и два милиона българи, останали без хляб и препитание, бяха принудени да емигрират от страната, а тези, които останаха, се чувстваха емигранти в собствената си Родина. Седесарите наричат Иван Костов Командира, а народът го кръсти Ликвидатора, той се раздаде без остатък за колонизирането на Българската държава и българския народ. Помним още как управляваше и другият - любителят на психокръжоците Филип Димитров, екс премиер от правителство на СДС. Тогава беше унищожено селското ни стопанство. Изклаха даже бременните животни, а селските хорица, дето на мравката път правят, плачеха с кървави сълзи. Затова пък Фил се разхождаше “по перки” в премиерския кабинет и замисляше задгранични оръжейни афери с авера си Косьо Му.

Няма ли кой да каже на сламения човек Радан, че когато по свой собствен, съзнателен избор членуваш във формация с такова минало и с цялата си амбиция правиш политическа кариера точно там, под “мъдрото” ръководството на Ликвидатора, ще трябва да приемеш и активите, и пасивите, да носиш отговорност за цялото “демократично наследство”, което са ти завещали твоите идеолози и съпартийци и от което българите още сънуват кошмари и се стряскат на сън.

Във втората част на дебата, отказалият се от лидерство Радан Кънев прехвърли топката към коалиционния си партньор, бившия вътрешен министър от ГЕРБ с четиригодишна ефективна присъда Цветан Цветанов, който наблегна предимно на битовата престъпност в малките населени места, ролята на жандармерията и частните охранителните фирми от дебело врати момчета, проблемите на гранична полиция и само маркира, че имало и тежката организирана престъпност, но въпреки това направи впечатление, че беше по подготвен по темата от реформатора.

В отговор на зрителски въпрос: “Кога ще има закон за неприкосновеност на частната собственост?”, синият реформатор поясни, че такъв закон има, а “кражбата от селския курник и кражбата от “Южен поток” са все престъпления”. Да, така е, но между тях няма знак за равенство, защото щетите, последствията и мащабите са различни - в първия случай баба Пена няма да се облажи, а може да си легне и гладна, докато във втория - народът и неродените още българчета ще плащат години наред милиони левове за далаверите на корумпираните тарикати и измамници, “дето са си топили пръстите на палачи в меда”. Затворите са пълни само с кокошкари, а престъпниците с белите якички си намират начин да си наемат най-добрите адвокати и да се откупят. Те не обитават местата за лишените от свобода, а тънат в лукс и разкош безнаказани и планират нови подвизи. Вижте детето на Костов – банкера Цветан Василев.

Не крадат само братчетата на Гаврош, за да се нахранят. Развилняла се е крадливата пасмина по градовете и селата. Гладният корем е лош съветник...Но в дебатите амбициозният млад политик Кънев и дума не обели за осигуряването на поминък, откриване на нови работни места, съживяване на производството и промишлеността, привличане на нови инвестиции, увеличаване доходите на хората, намаляване на данъците и разширяване на пазарите. Както некадърният лекар слага погрешна диагноза и лекува само симптомите на болестта, но не премахва първопричината за нея, така и синият реформатор иска законодателни промени, без да каже как ще се справи с бедността и упадъка, пораждащи проблемите и язвите на обществото.

Финалните думи на сламения човек Радан в този дебат бяха: “Ако хората искат промяна на правосъдието и край на корупцията, да гласуват за нас!” Това прозвуча като: “Насам, насам на топлата баница, че сандвичите са скъпи, а кебапчетата и бирата са при вероятните ни коалиционни ни партньори.”

Миглена Кунева също направи своите режисирани изяви. Като примадона гастролира със свитата си в някои от по-големите градове на страната. В Стара Загора, както и на другите места, срещата с избирателите премина без емоция и взаимодействие, без диалог, без никаква връзка с хората, без идеи, без дебат. Дамата, която по време на всички режими е имала облаги и привилегии и си е живяла доста добре, беше монологична, видимо доволна, че си говори с интелигентен човек.

Корман Исмаилов от ПП “Свобода и Достойнство” си траеше, не че няма какво за каже, но нали първо трябва да го измисли, а това явно никак не му се удава.

Реформаторите са в напън да спечелят общественото доверие, искат хората, но толкова им е моженето. А колкото до баба Пена – да вземе да тури едно сламено чучело пред курника да плаши крадците, пък пилците, ако нещо е останало, ще ги брои наесен.