Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Съдебната реформа бе пренаписана

ПечатЕ-мейл

Мария Ангелова

Няколко седмици продължи ескалиращото напрежение - протести и контрапротести, заради промените в конституцията във връзка със съдебната реформа. Загубеното доверие на обществото в правосъдието и зациклилата съдебна реформа създадоха това напрежение и предизвикаха реакцията на хората, пострадали от несправедливостта и корупцията в съдебната система, отказ от правосъдие и проточили се с години съдебни дела... Гражданите искат работещ, независим съд. Съдебният процес да стане по бърз и по-справедлив, но загубиха търпение, гледайки самата професионална гилдия разделена, в конфронтация и междуличностни конфликти.

“Умните и красивите” от “Протестна мрежа” се опитаха да яхнат вълната на това недоволството, нали са специалисти по майданите. Действат под напора на личните си кариерни интереси за власт и облаги и вече са на всяка манджа меродия. Наскоро на храма на Темида се появи надпис “Оставка!”. От “Протестна мрежа” организираха митинг срещу Обвинител № 1 и поискаха оставката му. Цацаров беше категоричен: “ Няма да подам оставка под натиск!” Стана ясно, че мероприятието е на Антоанета Цонева, Асен Генов и компания, на които неизвестен автор сложи етикета “психодесни” , а София осъмна с разлепени плакати с техните “очарователни” лица. Те бяха ядрото на протестиращите, без съмнение вбесени от прокурорската проверка на доходите на “политбюрото” от “Протестна мрежа”, както и срещу проверката в правосъдното министерство, оглавено от съратника им Христо Иванов, дочакал звездния си миг и влязъл във властта като протеже на Росен Плевнелиев . Помним го от телевизионните репортажи през 2013-та с изкривено от злоба лице в гневна гримаса . Тогава Иванов се изявяваше като виден столичен протестър срещу правителството на Орешарски. На митинга беше клакьорът на Цветан Василев Божидар Томалевски, появи се и Вера Ахундова, както и близката до Иво Прокопиев Саша Безуханова, и аверът му Тома Белев, известен като “зеления октопод”. Двете агитки дадоха повод в публичното пространство да се заговори за връзка между избягалия в Сърбия банкер Цветав Василев и “Протестна мрежа”, зад която стоял кръгът “Капитал” и олигархът Иво Прокопиев.

Пред Съдебната палата се заформи контрапротест, организиран от “План Б”, в подкрепа на главния прокурор, с искания за истинска съдебна реформа. Протестиращите скандираха за оставката на правосъдния министър Христо Иванов и срещу слугинажа на фондация “Америка за България”.

Кордон полицаи разделяше двата протеста и до сблъсъци не се стигна, въпреки набезите на активистите и симпатизантите на “Протестна мрежа”- наемници, известни като изпълнители на “мокри поръчки”, които, както се разбра, са взели по 50 лв., за да участват в платения мининг. В първите редици се строиха “изгладнели за власт Костовисти”, както ги нарече ексглавният прокурор Никола Филчев. Според него, това е отговорът на Иван Костов, който беше привикан за разпит по делото за КТБ. Костовистите не искали реформа, а превземане на съдебната власт, категоричен е Филчев.

Коментарът на премиера Борисов по повод протеста и съдебната реформа не закъсня: “Стига обиди, трябва диалог!”... “Единственото, което знам, е, че се води някаква престрелка, абсолютно безсмислена и неустройваща най вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някакви междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС.”. Борисов обясни, че когато се говори за такава важна промяна в конституцията, трябва да се влезе в диалог с опозицията, “ малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите” и да започне да се работи. Премиерът каза още, че лично е координирал дебатите при изработване стратегията за правосъдие и тя е одобрена от всички.

От Европейската комисия имаше критични оценки и устният доклад показа, че “ако политиците у нас не се обединят около съдебната реформа, страната ще изостане”. Това, че на този етап законодателството ни не отговаря на международните правови стандарти, явно притеснява Борисов, но да се бърза, само за да замажем очите на Брюксел с имитация на реформи, също не е вариант и той го знае. На фона на уличния натиск, изненадващо за всички, главният прокурор Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов намериха общ език, решиха “да свалят томахавките и да вземат писалките”, заедно да пишат съдебната реформа. Главният прокурор беше категоричен, че не трябва реформите да се отлагат до есента и препоръча действията да вървят в три писти:

Първата са промените в конституцията и закона за съдебната власт. Втората писта са процесуалните закони. Третата писта – антитерористичното законодателство. И четвъртият пункт – консенсус в професионалните среди и парламентарно представени политически партии. Вдигна се голяма шумотевица около промените в Конституцията във връзка със съдебната реформа, още преди да са станали, и всички се фокусираха върху тях. Внесеният проект налага реорганизация на ВСС - да се раздели на две колегии – съдебна и прокуроро-следователска. Това щяло да изчисти едната гилдия от влиянието на другата и няма да има възможност за зависимост. Според проф. Огнян Герджиков, това е недостатъчно, а основният порок на съдебната система е следният: “В конституцията се казва, че съдебната система е независима, обаче парламентът има своите квоти. Управляващите определят кои да бъдат във ВСС, т.с. политиците определят квотите.”

Тези дни непрекъснато се коментираше моралът на магистратите, участието им в тайни общества, неуспешната борба с корупцията, радикалната промяна на прокурорските правомощия, влиянието на олигарси, намесата на кадровици като Красьо Черния, вероятно заменен от някой друг специалист по “човешки ресурси” в правораздавателната система. С други думи, повечето медии пригласяха на тези, дето говорят за “гнилите ябълки”, с цел да внушат на обществото, че промените в конституцията са спешни, неотложни, неизбежни...

Янаки Стоилов обаче казва, че тази реформа е направена, за да бъдат изчистени от системата останалите честни съдии. За да минат промените в конституцията на първо четене, са необходими не 160, а 180 гласа от депутатите. Вносителите на реформата ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт имат 132- ма, които са недостатъчни. В търсене на консенсус и подкрепа на промените започнаха совалки на управляващите и захпочнаха а текат консултации и преговори с ДПСза търсене на необходимите гласове. Бойко Борисов се срещна с Георги Първанов, но постигнаха съгласие само по три от промените в конституцията. Лидерът на АБВ поиска “изтегляне на съществуващия проект и бърза преработка”. От своя страна премиерът се ангажира в четвъртък да се приеме декларация с подготвените промени, а в петък проектът да мине на първо четене.

В тази критична ситуация се очакваше съдебната реформа да бъде “спасена” от ДПС, но след като премиерът Борисов пи кафе с Лютви Местан в Момчилград и рязаха заедно лентички на откриването на пречиствателна станция, демонстрирайки добронамереност, лидерът на движението обяви, че ДПС биха дали подкрепата си за съдебна реформа, ако неин основен двигател стане Бойко Борисов, а не Реформаторският блок. Като се постигне съгласие за съдържанието и посоката на съдебната реформа и преди местните избори в кратки срокове тя да се реализира. След няколко дни премиерът Борисов заедно с лидера на РБ Радан Кънев преговаряха с Лютви Местан.

Създадоха се условия за компромис и обединение върху три пункта – разделение на ВСС на две колегии – прокщурорскка и с ъдийска, засилена роля на инспектората на съдебната система и промяна в съотношението на избрани членове на ВСС от професионалната гилдия и от парламента.така се роди „историческия компромис” по думите на Радан Кънев. Бяха събрани необходимите 180 подписа и сега очакваме септември, когато тези политически консултации ще дадат резултат. Дебатите продължават... Промените в основния закон трябва да бъдат гласувани от парламента на първо четене още в началото на септември.