Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 33

Вместо коментар за пенсионната реформа

29 Kasım 2011

There are no translations available.

Само факти

Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия” – изказване на премиерът Бойко Борисов при откриването на логистичния център в село Равно поле, 6 октомври 2011 година.

Само цифри

Средна продължителност на живота в България, очаквана към 2015 г. за мъже – 70.9 години, за жени – 77.7 години. Към днешна дата – с една година по-малко и за двата пола. Средна продължителност на живота в страните от ЕС – 77.2 години, за жените – 82.1 години (към днешна дата). Средна възраст за пенсиониране на мъжете в ЕС – 62 години. За жените – 58.5 години. Очаква се плавно повишение като към 2025 г- ще достигне 65 години за мъжете и 60.2 години за жените.

» Devamını oku...

Избори, избори – демокрация?

29 Kasım 2011

There are no translations available.

или защо всяко число по БНТ равно на нула

Атанас Кръстев

Съгласен съм с президента Първанов, че на току-що проведените избори, пред втрещения български избирател, ребром се постави въпросът не кого избира, а за какво въобще гласува. С повърхностния битовизъм, свойствен на политиците, той непредпазливо разкри пред смаяния ни поглед философската бездна на връзката между политиката като феномен и лицата, които се натискат да я правят у нас. Така той всъщност усложни нещата.

» Devamını oku...

Г€РБ vs. Б?П

29 Kasım 2011

There are no translations available.

Васил Маргаритов

Заглавието отразява повече стремеж и надежди в едноличен план, отколкото реалност. Но ако през подобна закачлива призма погледнем към политическата ситуация у нас след последните президентски и местни избори, май доста от нещата ще си дойдат на мястото.

» Devamını oku...

(Анти-)Балканизми

29 Kasım 2011

There are no translations available.

Станислав Анастасов

„Великите сили винаги са се намесвали в Балканите, така че да ги разделят, да противопоставят отделните държави и това да спъне развитието им”.

Тази теза ни се набива в главите от основното, през средното а при някои дори и във висшето образование. Определено е вярна, фактите го потвърждават. Защо обаче винаги оставаме само в областта на негативната конотация на тезата? Защо не търсим решение, а се вглъбяваме върху омразата си към другите балканци, така че вече терминът „балканизъм” е натоварен с негативни тълкувания?

» Devamını oku...

Образованието е право, а не привилегия

29 Kasım 2011

There are no translations available.

Йозлем Садкова

В областта на образованието, страните - членки на Европейския Сьюз, са запазили своя суверенитет по отношение на финансирането му и носят отговорност за съдържанието на обучението и за оформянето на образователните си системи.

» Devamını oku...

Същност и източници на правото на Европейския съюз. Функции на европейския омбудсман

29 Kasım 2011

There are no translations available.

Роман Леви

ЕС се превърна в съществена градивна част от политическия живот в Европа. Нещо повече ЕС се превръща в гравитационен център на държавните дейности. В много централни области на политиката органите на ЕС вземат задължителни решения, които непосредствено засягат държавите членки и техните граждани. По подобие на държавата, ЕС има собствена правна система, представляваща съвкупност от правни норми с определени източници и органи, които ги създават по определени процедури със собствен правоприлагащ и правораздавателен механизъм.

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 33