Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 22

Двадесет години реформа или историята като фарс

21 Aralık 2010

There are no translations available.

Атанас Кръстев

Историята се повтаря, но като фарс. Тази мрачна истина със сигурност кара мнозина да се замислят доколко си струват опитите за промени в извечния човешки кръговрат. Безсмислената съпротива срещу неизбежното се състои или в незнание или прекомерно честолюбие на обречените. Може би пък прогресът на науката и техниката с революцията в бита подхранва илюзията, че това развитие се равнява и на прогрес в морала и обществените отношения. При гледката на някое вечно повтарящо се безобразие често се възкликва – „Как?! И това се случва през 21 век!” Сякаш настоящето е a priori кулминация на общественото съвършенство. Каквото и да е – опитите да се промени извечната същност продължават с нестихваща самоотверженост. Периодически площадите се изпълват с развълнувани тълпи, рушат се символи на статуквото, отделни личности се заклеймяват като автори на злото.

» Devamını oku...

Избори без партии (1937-1939)

21 Aralık 2010

There are no translations available.

доц. д.п.н. Тодор Галунов

При управлението на Народния блок (1931-1934 г.) партийно-партизанските политически страсти и корупцията достигат апогея си в новата ни история. Процесът на раздробяване на партиите тече с пълна сила. Появяват се много дребни формации, постоянно враждуващи помежду си и намиращи смисъла на съществуването си единствено в собственото си противопоставяне. Това дава "храна" на редица обществени дейци да поставят под съмнение ползотворната роля на партиите в политическата система.

» Devamını oku...

За водния сектор и еклерите

21 Aralık 2010

There are no translations available.

Васил Маргаритов

С публикацията си за неразбориите в управлението на водния сектор Медиапул хвърли камък в блатото на родната бюрокрация – и слава богу – крайно време беше. Поне две генерални дирекции в Европейската комисия години наред чакат да предприемем стъпки в полезната посока, така щото порочният кръг на размитата отговорност да бъде разчупен.

» Devamını oku...

Милион български граждани без право на глас

21 Aralık 2010

There are no translations available.

Роман Леви

Предложението за изработване на Изборен кодекс не е ново, първият внесен проект датира още от 2002 г. Но замисълът и реализацията му имаха кратък живот и бяха плод на политическа сделка в основната управляваща по онова време партия – НДСВ. На 18 ноември 2010 г. със 104 гласа „за” народните представители подкрепиха предложения на първо четене Изборен кодекс. 39 депутати гласуваха "против", а осем се въздържаха.

» Devamını oku...

21 Aralık 2010

There are no translations available.

Рубрика "Памет"

А когато националистите заговорят...

21 Aralık 2010

There are no translations available.

Ракшан Моллова

Припомняйки си думите на мама, шестгодишното момиче повтаряше казаното от нея:„Шшшшттт, недей да говориш високо на майчиния си език. Чичко полицай идва към нас и ще те чуе”.

И така, малкото невинно момиче, готова и чакаща с нетърпение да постъпи в редиците на първокласниците, облечена с бяла ризка, светлосиня вратовръзка и плисирана пола, се чудеше и не можеше все още да осъзнае посланието на майка си в тези думи. Като в същото това време то четеше надписа, изписан върху наведените над минаващия междуселски път скали „БКП – Пътят към техническия прогрес в Народна Република България”.

» Devamını oku...

Галерия “Хермес” представя Спартак Дерменджиев – Парис

21 Aralık 2010

There are no translations available.

PICT0984(1)Роден в София през 1954 г.

Завършва Национална художествена академия.

Има награди от:

2000 г. - Награда на СБХ за работа в ателиетата Site des Arts в Париж;

1998 г. - Награда на СБХ от Националната изложба „Рисунка и малка пластика";

1987 г. - Награда за цикъла „Венера", VII международно биенале на малката пластика, Будапеща;

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 22