Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 51
There are no translations available.

След изборите

Какво поиска и какво получи улицата

31 Mayıs 2013

There are no translations available.

[Опит за анализ на пред мандата на новото правителство]

Васил Маргаритов

Размахът на февруарските протести в България беше изненада – дори и в наднационален мащаб. Някои спящи сили и подмолни процеси напомниха за себе си. На родната политическа сцена се появи уж „нов” играч, за когото нашенските социолози и политолози, а заедно с тях и ние – обикновените хора – бяхме позабравили. Някак си спонтанно „новият” играч бе наречен Улицата. И някак от само себе си усетихме, че става нещо важно, тревожно, с неясни и далечни последици.

» Devamını oku...

Няма основания за касиране на парламентарни избори 2013

31 Mayıs 2013

There are no translations available.

Асен Иванов

Пет дни след проведените парламентарни избори в България, от партия ГЕРБ съобщиха, че ще внесат жалба в Конституционния съд за отмяна на резултатите от изборите заради „тежки нарушения в деня за размисъл”. Да оставим настрана въпросът, че толкова дълго обмисляне едва ли е необходимо, ако действително са извършени „тежки нарушения”. Според партията ГЕРБ, нарушенията в деня за размисъл са свързани с изявленията на политици от парламентарно представените партии, които вместо да мълчат, са говорили по всички медии.

» Devamını oku...

Следизборна аритметика

31 Mayıs 2013

There are no translations available.

Фели Таджер

Понеже стана модерно да се оценява всичко в числа, нека се опитаме да приложим и този подход към изборните резултати. Ще сравним само последните два парламентарни избора – тези през 2009 г. и тези сега. Нека да видим какво излиза – управлаващата доскоро партия ГЕРБ е загубила повече от една от гласовете си – близо 570 000 гласа. При всички бонуси от управлението, институционалния натиск, подкрепата на ъдръгргаунда, и изборните фалшификации резултатът е повече от лош.

» Devamını oku...

Размисъл след изборите

31 Mayıs 2013

There are no translations available.

Хасибе Мехмед

Датата 11 май 2013 г. трябваше да бъде ден, в който политиците не обстрелват избирателите с послания, медиите не вадят компромати и скандални разкрития, а все още обърканите нагласи за вота да намерят своите фаворити. Тази атмосфера за размисъл, драматично се размина със страстите български, кипнали покрай подслушванията, надтиражните бюлетини в костинбродската печатница и здраво преплетените интереси на всевъзможните поръчители. Необяснимо защо след вота партии, изпаднали от парламентарния борд, се вторачиха не в собствените си грешки и загуба, а в гласовете от Турция.

» Devamını oku...

Преглед на чуждия печат: Българският кипящ изборен бульон

31 Mayıs 2013

There are no translations available.

Емине Гюлестан

Това е заглавие на Financial Times от 10 май 2013 г. Изключително красноречиво изречение, състоящо се от четири думи. Тъй както четири са и големите победители от изборите провели се на 12 май 2013г. Но дали ще успеят да изкарат четири години в новоизбрания парламент е въпрос на време, не толкова на прогнози.

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 51