Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 83
There are no translations available.

Актуално

Един възможен прочит на анализа на д-р Доган

There are no translations available.

Самуел Леви

Покрай пикантните новини, създадени от някои политици и услужливи медии, като че ли остана в сянка смисловият прочит на анализа на д-р Ахмед Доган от 17 декември 2015 година. А той заслужава много сериозно отношение, далеч от представата на един не особено интелигентен политик, обявил я за „пиянско бръщолевене”. За първи път български политик задава ключовите въпроси за развитието на света през 21 век, неговата визия за геополитическата ситуация в света и необходимостта от преосмислянето й през призмата на българските национални интереси. Все въпроси, изплъзващи се вече десетина години от мисленето на повечето от водещите политици у нас.

» Devamını oku...

There are no translations available.

Реформатори

Как измамата става реалност

There are no translations available.

Фели Таджер

На времето, преди петдесет години, имаше един фокусник, който ходеше на представленията си облчен във фрак и с черен цилиндър на главата. Заставаше пред публиката, сваляше цилиндъра си от главата и вадеше от него зайче, пускаше зайчето и пак бъркаше в цилиндъра, и о, чудо – от там изскачаше мишка, пускаше мишката и пак бъркаше и вадеше дълга лента. Тогава, ние малките деца се вивяхме и се чудехме как така в един велурен цилиндър могат да се скрият толкова много неща и с часове спорехме как точно е успял да ги побере вътре н един такъв малък велурен цилиндър. После пораснах, остарях и поумнях, а и разбрах, така спрях да се чудя. Проумях, че в реалността се случва нещо друго, но ние, подведените, възприемахме виртуалната фантасмагория, че от цилиндъра може да живее бяло зайче. И сега, на стари години, почнах отново да се чудя.

» Devamını oku...

Реформаторският блок се разцепи

There are no translations available.

Мария Ангелова

Текст в Закона за съдебната власт във връзка с прокурорските правомощия и съотношението на съдебните квоти на двете колегии във ВСС – съдебна и прокурорска, взриви постигнатия юлски исторически компромис. Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка преди седмица, като заяви, че не иска да живее в “прокурорска република”, която той определи като “Цацарова България”. Съпредседателят на РБ Радан Кънев и верните му костовисти от ДСБ излязоха в “опозиция”, защото не можаха да си назначат своя Филчев в прокуратурата и не подписаха промените в Конституцията (Б.р. – Никола Филчев беше лично назначение на Иван Костов).

» Devamını oku...

There are no translations available.

Дискусия

Иновацията в българския политически живот и нейният носител

There are no translations available.

Исмаил Кабак

Ако се приеме за вярна мисълта, че: „Малцина могат да правят политика, но всеки е в състояние да я преекспонира в своя полза“, би могло да се даде отговор на въпроса –Защо всички партии излязоха победители от изминалите местни избори през октомври 2015г. ?

И докато в братската коалиция ГЕРБ и Реформаторски блок подаваха сигнали в полицията и прокуратурата един срещу друг, личният приятел на премиера Бойко Борисов, Петър Москов от Реформаторския блок издекламира: „Както преди 140 години- Плевен падна.“ От кого – от побратимената герберска партия. Плевен падна -ама не съвсем. В Общинския съвет на Плевен ГЕРБ има 10 общински съветници, а Реформаторския блок 9, т.е. победата не е точно победа.

» Devamını oku...

There are no translations available.

Образование

За достойнството в образованието

There are no translations available.

Образованието придава на човека достойнство,

че дори и робът започва да съзнава, че не е роден за робство.“

Дени Дидро

Йозлем Садкова

Следващите редове не са за тези, които са привилегировани да изградят своето достойнство посредством добрите основи на качественото образование. Не са за дипломираните студенти, чиито красиви снимки с тоги, красят бюрата на родителите им. Следващите редове са за децата на промяната, на хаоса, на принципа: „проба - грешка“. За децата родени в невежество, без шанс.

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 83