Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 58
There are no translations available.

България

2013 година – Година на промяната

There are no translations available.

Йозлем Садкова и Исмаил Кабак

В края на всяка годината, започват да се правят всякакви обзори, отчети, годишни прегледи и т.н. 2013 г. би могла да се нарече година на протестите и на промяната. През тази година в България всеки протестираше за нещо – протестираха различните, протестираха студентите, имаше протести срещу монополите, но най-ярки и с най-голямо отражение върху живота на обществото бяха политическите процеси. Именно с такива започна 2013г.

» Devamını oku...

Вместо новогодишен репортаж

There are no translations available.

Мощен всенароден протест срещу правителството на Пламен Орешарски, организиран от „ранобудните” студенти, разтресе страната, съобщиха някои национални медии и сайтове. Протестът според тях, беше най-мощен в София. Ето неговата численост според различните сайтове той варираше от 3000 човека (вести.бг), през 1000 човека (оффнюз), до няколко стотин, главно беловласи „студенти” (дарик), а камерите пред Народно събрание показваха не повече от около 250 човека. Те повисяха пред парламента от 17.10 до 18.15 часа и изчезнаха. Като преди това един от „студентите” (около 45-50 годишен, със силен шопски диалект), ми обясни: „И един да протестира, това е масов протест щом е срещу Орешарски. Малко преди това около 40-50 от тях блокираха Орлов мост за половин час. Така беше в столицата, но може би провинцията е компенсирала `импотентността на „ранобудните” в София?

» Devamını oku...

Ура на конституцията!

There are no translations available.

Фели Таджер

Вие разбрахте ли как щяла да се оправи България? Не сте? Лошо, много лошо! Значи не вярвате на новите шамани на националния ни просперитет – бащите на демокрацията, борците за най-съвършена политическа система, иначе казано – лидерите на Реформаторския блок – Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев. Ако не сте чували за половината от тях, това значи че сте много прости и неуки. Кой не знае наследника на мощната партия БЗНС в СДС, оглавявана доскоро лично от добре известния Жоро Тъпото?

» Devamını oku...

There are no translations available.

Украйна

Евромайдан

There are no translations available.

Васил Маргаритов

Нещо странно се случи във Вилнюс на 29 ноември 2013 година. Всичките 27 държави-членки на ЕС се събраха да проведат исторически третата поредна среща с екзотичното име „Източно партньорство”, която по замисъл трябваше да включва и Армения. Само че Ереван избра митническия съюз (МС) на Путин и засега не дава признаци на разкаяние. Ето защо на този етап „източните партньори” на ЕС остават в съкратен формат и включват Молдова, Грузия, Украйна, Белорусия и Азербайджан.

» Devamını oku...

Украйна и Русия и ЕС

There are no translations available.

Емине Гюлaестан

В навечерието на новата 2014 година надеждите за една по-добра година несъмнено ни съпътстват. Тази година за мен беше белязана от протести. Не само в България, но в Румъния,Турция, Босна и Херцеговина и накрая Украйна. Колкото повече наблюдава човек случващото се, толкова повече си мисли, че някъде зад кадър има една световна конспирация, която цели размирици и която използва хората като своя маша. Може би това ни помага да си обясним нещата по един опростен начин, може би намирането на някакъв враг винаги върши добра работа. Борбата обаче продължава да бъде между старите идеологии и сaтарите имперски амбиции, между стари географски и културни понятия. Така изглежда има още много път да се извърви...

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 58