Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 71
There are no translations available.

Външна политика

Защо не сме шарлита и мразим терора

There are no translations available.

Един мой познат разправяше на жена си: Ти имаш свободата да пазаруваш, да готвиш, да переш, да гледаш детето, да чистиш в къщи. Срещу тези множество свободи, които ти получаваш от мен, аз от теб искам само една – да правя каквото ми се иска. Логически погледнато – прав е. Толкова много свободи срещу една-единствена. Да, ама не. Защото първите изброени свободи са чисти отговорности, а единствената свобода, която той иска за себе си е чиста проба безотговорност. Така се получава, винаги, когато се смесват понятията. Свободите не могат да бъдат отговорности, а отговорностите са ограничения на свободата.

» Devamını oku...

Кой е виновен?

There are no translations available.

Емине Гюлестан

На 7 януари двама въоръжени атакуват редакцията на левичарското френско седмично списание Шарли Ебдо, като равносметката е 12 убити. Терористите също са мъртви. Веднага се разбира, че са мюсюлмани, защото крещят, че Аллах е велик. И двамата са френски граждани с алжирско потекло. Това са основните факти, а последствията все повече ще отзвучават.

» Devamını oku...

Да живее популизмът!

There are no translations available.

Eмине Гюлестан

“Партията на радикалната левица СИРИЗА печели 42% на извънредните парламентарни избори в Гърция и ще може да състави самостоятелно правителство, ако първите прогнозни резултати се потвърдят.” (http://www.segabg.com/article.php?id=735777) Това гласят повечето заглавия на вестници след провелите се предсрочни избори на 25-ти януари т.г. До тях се стигна след като парламентът не можа да избере президент, предложен от основната управляващата партия Нова Демокрация. Президентът се избира с три пети мнозинство.

» Devamını oku...

There are no translations available.

Властимащите

Внимание !!! Реформи в Образованието

There are no translations available.

Йозлем Садкова

Оставки, избори, липса на мнозинство, пазарлъци, странни съюзи, страшни коалиции. Така завърши 2014 г. Поради своята многоцветност – леви, десни, разгневен и неопределени, за по-кратко правителството ще бъде наричано Правителството „Оттук- оттам.“

» Devamını oku...

Изповедта на един заклет реформатор

There are no translations available.

Рамадан Кунев

Едва сега цялостно осъзнах колко величаво мъдър и дълновиден е моят почти съименник Радан Кънев. Какво ти мъдър – той е направо титан на политическата мисъл. Колко дълбочинно е съзрял проблема на българската политическа класа, която, както той пръв прозря, се корени в самото съществуване на една особено опасна и страшно вредна партия, нарекла се ДПС. Тази партия, която прояжда като гнусна пиявица с всичко, до което се домогва. И най-вече властта – кръвта на една същинска демокрация. Проблемът на здравеопазването например са ромите. Те бият докторите от бърза помощ и за това линейките закъсняват. Основният проблем на образователната реформа отново се спъва от цигани, турци и тем подобни поддръжници на ДПС. Лично министърът Тодор Танев, известен с уникалната си ерудиция на професор, се зае с решаването на проблема, но ДПС пречи.

» Devamını oku...

Нищо ново под слънцето

There are no translations available.

Мария Ангелова

Компромис след компромис, отстъпление от принципите, скандални решения и изяви на министри и лидери от коалицията на реформаторите обостриха отношенията и доведоха до ескалация на напрежението в Блока през изминалия месец.

Нека си припомним, че в навечерието на новогодишните празници лидерът на християн-демократите /ХДП/ Ирина Репуц се закани да съди партньорите си от РБ за 457 000 лв. от общо 3,2 млн. лв., които блокът получи от Министерството на финансите – такава е държавната им субсидия за една година. Репуц обмисляше да се оплаче в ЕНП след като не срещна разбиране и искаше пълните си права, т.e. да делят по равно. Скоро след това скандалът затихна – явно са си взели парите.

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 71