Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Ник Клег

Yazdıre-Posta

Pazartesi, 30 Ocak 2012 21:10

There are no translations available.

Ник КлегБиографията на лидера на либералдемократическата партия Ник Клег е даста колоритна. Допреди няколко години Клег беше непознат за избирателите. Благодарение на трите предизборни телевизионни дебата, на които Клег се прояви като блестящ и уверен оратор, рейтингът му достигна невиждани висоти. Убедителното представяне на Ник Клег изненадващо разклати политическите пластове в навечерието на парламентарните избори и разби познатия политически модел „тори – лейбъристи”.

Партията на либералдемократите получи 57 места на последните провели се парламентарни избори и сформира коалиционно правителство с консерваторите. Вестник „Сънди Таймс” обяви, позовавайки се на данни от социологически проучвания, че лидърът на британските либералденократи /третата по сила портия на Острова/, сега вече е най-популярният лидер на политическа партия след Уинстън Чърчил. Основни точки в предизборната му кампания са – узаконяване на положението на имигрантите, пребивавали в страната поне 10 години и е пламенен защитник на гражданските свободи. В същото време е един от главните критици на участието на Великобритания във войната в Афганистан и Ирак.
Той е известен с пристрастията си към театъра, литературата и склуптурата. Клег е полиглот – говори английски, холандски, немски, френски и испански. Политикът е известен с еврофилските си убеждения. Ник е член на Комитета за търговия, промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.

Ник Клек е роден на 7 януари 1967 г. в Чалфонт Сейнт Джайлс, северозападно от Лондон. Получава образованието си в Университета в Кембридж, където е учил археология и социална антропология, като продължава в Университета в Минесота /САЩ/ и в Европейския колеж в Брюж.

Професионалната кариера на британския вицепремиер започва в Ню Йорк като стажант-журналист в списание „Нейшън”. През 1993 г. Ник Клег печели награда за публицистика на „Файненшъл Таймс”. Писал е за вестници, включително „Гардиън”, „Индипендънт” и „Файненшъл Таймс”. През 1999 г. става депутат в Европарламента, а през 2005г. – депутат в британската Камара на общините. През 2007 г. Клег оглавява британската партия на либерал демократите, която е създадена през 1988г.