Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

За моралът, християнството, професорът и каката

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Самуел Леви

Напоследък много се говори за свободата на българските национални медии. Особено за тази на БНТ, БНР и БТВ. Тя била застрашена. Управляващи налагали на журналистите своето мнение. Примери – председателят на парламента Михаил Миков в свое изявление обърнал внимание, че тези медии не отразяват пропорционално политическите реалности в страната. Сергей Станишев и Лютви Местан правели забележки на водещите.

Представете си, Местан обърнал внимание на водещите за умишлено или не представяне, което съотнася отнасящото се за него обръщение „тези” към предхождащия го израз „мафиоти”. По тази случай водеща в националното радио на предаването „Неделя 150” направи по-голямата част от предаването си. Видиш ли – новите управляващи затапяли устата на честната българска журналистика с юмрук в лицето! Ужас! Погром! Мор!!!

От 38 години си изкарвам хляба с медии и публикации. Така че знам, кога ти затварят устата и кога – те коригират. Същите тази журналисти, които сега пищят за свободата на словото си (странно защо – главно жени) допреди половин година не забелязваха уличните протести срещу Борисов. Нещо повече, беше чест за тях да дават цялото си предаване на „криминално интересният” (по мнението на българските и други разузнавателни служби) Борисов, да го ухажват, да му се слагат, да го молят да им отдели една вечер, да афишират с неговите с-м-еси или подаръчета. Да имат за особено голяма чест да афишират фриволното си поведение в дома му и така нататък. Да, тези същите, които не обръщаха особено внимание, когато Борисов сравняваше народа с кучетата си, когато обявяваше генът им за калпав, или венсеславеше Живков и възродителния процес, сега са много, ама много подозрителни, когато дори и усетят сянка на съмнение върху техните мнения. Би било смешно, ако не беше жалко. Още преди три години публикувах статия със заглавие „In memoriam” (виж www.webcafe.bg/id_867401811). Тогава писах, че национални медии все повече заприличват на кучета-пазачи, готови за някой и друг лев да обслужат клиента така, като го правят „онези” от околовръстното край София.

Лъгал съм се!

Сега е много по-зле.

Застаряващи журналисти със съмнителни мераци са готови за една почивка в курорт, подхвърлен от приближен до ГЕРБ, да повтарят до безконечност, че управлението на Орешарски е хиляди пъти по-неуспешно от особено успешното управление на пожарникаря Борисов, да се кълнят във всичко, че БСП и ДПС са „червена мафия”, като забравят, че тези, които са гласували за това управление им плащат по-голяма част от заплатите. Това е без значение, защото сега Орешарски и през ум не му минава да ти покани на интимно интервю или да им прави подаръчета. Може ли така? Може ли да не бъдат ухажвани? Абе, човешко ли е???

Не, не може, отсича онова нещо, заменящо мозъчната им дейност на очакващите и те се бунтуват. И ето го резултатът – воят на протестиращите на площада е поне два пъти по-тих от тяхната злоба в ефира на националните медии.

Сега за „най-свободна” се обявява Нова ТВ, за която се твърди че Борисов притежава чрез поставени лица контролния пакет от акции. Там отиде особено интелигентната Ани Цолова. БНТ запази стария си директор, за която съществуват безкрайно много подозрения, че е зависима от ГЕРБ. СЕМ (контролиран от Борисов и Цветанов) така реши. И свободата разцъфтя. Онези, които не смееха да питат за лекарите от Горна Оряховица, за убийството на Мирослава от Перник, за Мишо Бирата, сега питат. Питат за Пеевски.

И какво стана точно с Дилян Пеевски? Не стана шеф на ДАНС. Сам се оттегли, преди да встъпи в длъжност. Да, ама кой точно първи го бил предложил, ама дали точно Аврам и казал на Хасан, или Хасан бил казал на Иван, който пък го Бил пошушнал на Аврам. Това е глобален проблем. Не е проблем тефтерчето на Филип Златанов. Не е проблем, че Цветанов подслушвал (а може би и още го прави), не е проблем кой точно е разпоредил отпечатването на костинбродските бюлетини. Не , това не е проблем.

Проблемът е точно кой пръв се е сетил за Пеевски, от което не произтече нищо. Някой зададе ли въпрос за прословутата Калинка, кой точно я предложи, защо изпълняваше повече от година и половина тази длъжност и колко пари загуби България от нейното пребиваване във властта? Ами за другите Калинки? Пита ли някой за тях, ами кой ги номинира, кой ги използва, какво спечели и ние какво загубихме? Пита ли някой защо премиер беше бивша мутра, основател на СИК, защо сега същия е лидер на най-голямата парламентарна група? Пита ли някой защо шеф на законодателната комисия, която направи този по общо мнение калпав избирателен кодекс се оказа с фалшиви дипломи? За това не питат – ами нали от там ги хранят, как да питат, смеят ли да питат? За това питат за Пеевски. Там няма страшно, сегашната власт не храни медиите и така да спечели тяхното благоразположение. За това ще продължават да питат за Пеевски.

Пеевски не стана нито за миг шеф на ДАНС, не встъпи в длъжност, не навреди и не помогна с нищо, но това е глобален проблем. Проблемът е защо Орешарски не си подаде оставката, защото той предложил Пеевски за този пост. С неприкритата идея – да се върне мандата у Борисов. Той добре хранеше. Дори много добре, за да не кажем отлично. На сегашните и през ум не минава да хранят застаряващи медийни красавици. Но и това е само част от същностния проблем. Истината е друга: Проблемът е защо управляващите не ухажват нацистичните каки в медиите! И това е глобалният проблем на онези журналистки, които влизат в критическата възраст със самочувствието на нереализирали се величия. Защо сега не им отменят глобите при лошо управление на защо не могат да си гугукат на ти с министъра на вътрешните работи, защо не им предлагат безплатни почивки в Белиз, Малдивите или поне Малайзия? Ама защо наистина? А инак Пеевки е дъвката, зад която се прикрива лошият дъх на мърша, мръсно бельо, злоба и на зле прикрита завист и желание за поледен напън да станат герои на нашето време, дори и за секунда. И това поражда „новият морал” на тези личности.

Сигурно щеше да е смешно, ако не беше жалко. Панаир от суетни оплаквачки, готови на всичко само да припечелят нещичко – почивчица, чифт обеци от „Картие”, някоя и друга пачка стотачки... И оплакването започва – лош е Орешарски, каква беда ни сполетя, комунистите са във властта, какъв ужас – турчин областен управител, циганин в парламента, трети братовчед на бълдъзата на брата на премиера месен шеф на горското, ами масовите (по-точно стотината човека) протести (които вдигат повече шум, отколкото носят полза). Ужас – какво ни се случи: ляво правителство (с шест изявено десни министри!). И канят в предаването си гости – никому непознатия блогълр Х, който говори с апломб, сякаш не плещи глупости, а истини от последна инстанция. Следва кака Цецка, депутатката, който подкрепя блогъра с аргументи, научени от рабфаковскотго си образование (същата, дето бившия кмет на Плевен, сега член на партията на Кунева, заяви, че е особено некадърен юрист). За гарнитура се кани политолога У, който с псевдонаучен изказ, прикриващ убога научна квалификация, ни заявява, че световната криза в морала и политическата система започва с Пеевски и завършва пак с него. И че сърцевината на всички социални, икономически и политически проблеми на страната започват и завършват с проблема аджеба, кой точно първи го бил предложил за шеф на ДАНС. Че извън този въпрос няма никакви други въпроси и че това е „червената линия”, определяща всичко.

За десерт водещата ни сервира богословът проф. Калин Янакиев (същият, дето шашна, света с откритието си че християнстовто не е монотистично), който ни декларира, че християнският морал не търпи такова небогоугодно управление, като това, а още по-малко парламент с Пеевски. (Ех, мъка, не можа професорът с ДСБ да влезе в парламента и Калинчо да стане депутат!). За това изходът е избори веднага, на секундата, констатира теологът. „Това е протест на българското качество срещу българското количество. Най-сетне българското качество трябва да бъде чуто. Но тези хора разбират само от епидермален натиск, затова трябва да възобновим количеството на този протест. Те трябва да видят срещу себе си количество” – завършва дълбокоумно професорът. Тук вече водещата се подмокря от кеф, че и тя е от „качеството” и се присъединява към мнението на кака Цецка, професора и блогъра: „Ето, цял качествен народ ги не ще”. Самозадоволяването завършва с обстойни тиради за морала, за политиката и собствената и незадоволеност.

Следва малко неясно каква музика, предхождаща новините, чиято първа новина е: „Пред националното радио световно известният професор Каин (прощавайте, Каин беше братоубиецът, моя грешка – говорим за Калин) Янакиев установи...”.

Мозъкът вече е промит – всички (блогърът, двете каки и професорът) вкупом твърдят, че това управление е неморално, небогоугодно, противоестествено, а и комунистическо. Значи трябва бързо да бъде свалено. Да се направят веднага нови избори. И да се върне във властта моралният Борисов и богоугодният Янакиев (като вицепремиер) прегърнати в ненарушима богоугодна братска връзка. Само тогава моралът ще възтържествува.

Факт е, страхът у журналистките от силата на властта при Борисов и Цветанов вече не е фактор в тяхното мислене. Вече я няма сянката на Цветанов във всеки телефонен разговор. Сега, дори и журналистките, които го боготворяха, могат да го плюят (ако не си плаща потърпевшия), но това едва ли е повод да плюят всеки, само за да удовлетворят своето досега успешно потискано от самите тях алтер его (второто аз). Впрочем това не касае само журналистките, то може да обясни и поведението на немалка част от участниците в стихващите протести. Но за това - друг път - сега да продължим за телевизионните и радио каки.

Точно поради тази причина каките така и не искат да научат: Моралът не започва от днес. Няма нов и стар морал. Моралът е такъв, какъвто е откак Мойсей е свалил на земята десетте божи заповеди за хората. Него или го имаш, или – не – за цял живот. Не може да си го нямал и изведнъж да се събудиш обсебен от него („второто аз”). И не само журналистите, а всички знаят това. И сега точно „онези” каки (с подаръчетата) да ни го проповядват на всички нас, някак си не става.