Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Десницата дрънчи на кухо

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Мария Ангелова

Случи се! Обявиха я! Бъдещата коалиция на Реформаторския блок, НФСБ и ВМРО, събрани под лозунга: “Ренегати от всички партии, обединявайте се!” най-после ще е факт. Вече и без социолозите, анализаторите и врачките е ясно кой ще ни управлява през следващите няколко години. В публичното пространство се коментира, че става дума за задгранични, корпоративни, партийни и лични интереси и много, много пари. Какво като говорят хората, нали си е истина!

Но какво преживя политическата рожба на бившия лидер на СДС Иван Костов – Реформаторският блок, докато дойде съдбовният ден, през какви кризи премина?

Основан в края на 2013-та , наподобяващ дясноцентристка политическа коалиция, РБ се бореше за място под слънцето. Ръководството се беше поизнервило, от дълго време седяха на резервната скамейка. Реформаторите се представяха за нещо ново и алтернативно, по-добро и по-хубаво. Коалицията приюти “люспи”, ренегати, политически хамелиони, върли антикомунисти, верни Костовисти, внедрени ченгета, отявлени русофоби и всички други, наивно влюбени в синята идея ветерани и особи. В редиците й се вляха ДСБ с лидер Радан Кънев - творение на Командира, СДС – Божидар Лукарски, БЗНС – Николай Ненчев, Движение България на гражданите – Миглена Кунева- видна българска лобистка, и НП “Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов.

Събраха се! И започнаха да изпращат сигнали до десния електорат. Отдъхнаха си старите седесари, че не всичко е загубено, че и за тях има кой да помисли...

По стар народен обичай, реформаторите се обявяват за демократи, застъпници за евроатлантическите ценности и НАТО, като папагали говорят за цивилизационен избор, толерантност и трансатлантическо сътрудничество. Обявяват се за политически противници БСП и ДПС, и доскоро твърдяха, че нямат и няма да имат никакви допирни точки с националистите. Но уви, това са превратностите в българската политика – по ирония на съдбата и по стечение на обстоятелствата реформаторите предстои да се бракуват точно с тях - националистите от НФСБ и ВМРО.

Готови са да пледират в новия парламент за промяна на конституцията, предлагат реформа на съдебната система, защото досега обслужвала политически интереси. Щели да правят реформа в енергетиката за намаляване на газовата зависимост от Руската федерация. Проблемът с енергийната зависимост, за който силно развити страни като Германия и Франция още нямат решение, нашите реформатори имат. Искат да бъде създаден общ енергиен съюз и всички европейски страни да купуват природен газ “на едро”. Дано са взели предвид неравностойния български стандарт и десеторно по-ниските доходи в страната, че цената със сигурност ще плаща пак българският потребител. Настояват за отмяна на плоския данък и за управление с по-широко доверие. Дотук станахме свидетели на обичайното популистко говорене в навечерието на национални избори.

Докато късаха със стария си имидж, реформаторите полагаха всички усилия да заприличат на новото лице на родната демокрация, наречена от някои публични личности “демократура”, и убеждаваха гражданското общество, че те са тези, които ще спасят България. А сянката на вожда Костов, закри плътно коалицията им - знае се, че той ги съветва и решенията се вземат в къщата му в Драгалевци. Командирът е ценен и отгледан кадър, натрупал значителен опит в реализирането на плана “Ран – Ът” и колонизирането на страната ни. Повече от месец Иван, мрачен и мълчалив изчаквал.

“РБ ще бъдем алтернатива”заявил Радан Кънев. Тогава започнаха като развален грамофон да убеждават обществото, че ще се борят със задкулисието, корупцията, беззаконието и бедността. Те били тези, които ще спасят България и ще докажат, че и “дясното е социално и народно”. Обещаха, че до изборите щели да представят своята платформа, а след изборите да седнат с ГЕРБ и да обсъдят двете платформи – сега нямало поле за разговори. Политическият театър, който Радан Кънев изигра с хвърлянето на оставка като говорител на РБ, беше демонстрация, че винаги може да се опъне на Борисов, да бъде “хард” и да му напомни, че не е негов говорител – има си друг гуру. Така привличаше общественото вниманието към себе си - тук-там сигурно е останал свободен електорат, може и да клъвне. Реакцията на вожда от Банкя не закъсня, той шамароса реформаторите, а после ги прати да се коалират с БСП и ДПС, след като многократно им беше подавал ръка като към естествени партньори от ЕНП и заплаши, че има вероятност този съюз да не се случи.

Явно отново имаме случай на политическа шизофрения – послушникът на Костов адвокатът Радан в началото твърдеше, че бягат от коалиция с ГЕРБ, защото “Борисов събужда страховете на хората”, но после прежали хората и кандиса - имало поле за разговори между тях, ще надживеят различията си, ще уеднаквят програмите си, ще направят компромис, та те вече са помъдрели и могат да прощават в името на добруването на народа. Пълна демагогия! Такава е българската политическа реалност, такива са и коалициите - безпринципни и лишени от последователност.

РБ започна отново да преговаря със “зелените”, смятайки ги за потенциални партньори. Партията на “Зелените” също трупат електорат на базата на популистки изказвания, а топлата им връзка с “Протестна мрежа” и “ранобудните студенти”, някои от които успешно назначени от президента Росен Плевнелиев в служебното правителство, даде повод в публичното пространство да се заговори, че са обикновен американски слугинаж, който обаче спокойно може да си влиза през задния вход на Министерския съвет. Но и това не стана, реформаторският блок се оказа, че продава местата си – 70 000 лева за второ място. Ами колко ли струва първото? И дали са предложили въобще на зелените водач на листа?

Прави впечатление също, че коалицията на реформаторите, която е без лидер, без държавна субсидия (ако изключим тази на Кунева), без собствени медии, без представители във властта, без доверие, отсвирени от българските гласоподаватели, само с един евродепутат – Светослав Малинов, най-активно присъства в казионните медии с повод и без повод. Логично е да се запитаме защо толкова ги канят и популяризират? Кой е поел разноските им за това скъпо начинание? Явно първо са си платили на информационните и на социологическите агенции, а после ги завъртяха по всички телевизии. Това не беше ли в пълно противоречие с намерението им: “Най-важен е въпросът да бъдем народна партия, а не популярна, не известна, а народна”?

Другата спасителка на България, основоположничката на “йес” политиката, видната българска лобистка Миглена Кунева от ДБГ с патос заяви: “За интересите на България трябва да се преговаря отново. Аз знам как и мога да го направя. ”В това вече никой не се съмнява. Повече от сигурно е, че Мадам “Йес” знае как да коленичи пред някой чуждестранен западен концерн и да прати по дяволите българските интереси. Нали тя беше една от тези, които незаконно затвориха 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” и оставиха гражданите на България да се радват на скъпия ток и да се самозапалват по площадите. Сега Пръмова иска нов обществен договор, утре кой знае какво ще поиска.

Отдавна се разпространяват слухове в публичното пространство за сериозни скандали в коалицията на реформаторите. Радан Кънев се нахвърли срещу коалиционните си партньори начело с Кунева. Лидерската битка при реформаторите е факт. Кънев срещу Лукарски? Кунева или Зеленогорски? Изборът на реформаторите ще разберем на конгреса им, който ще се проведе на 13.09.2014 г. Очевидно е, че не са единни, че редиците им непрекъснато се разкъсват, а политически анализатори и журналисти вече говорят за роене вдясно.

Наскоро финансовият топ експерт на ДСБ икономистът Димитър Бъчваров се оттегли от ръководството на партията, както и от поста председател на вътрешната комисия по икономика и финанси. Поводът бе, че послушникът на Костов поради некомпетентност не се е съобразил с мнението му да има актуализация на бюджета. Отново се заговори, че РБ е на ръба на разпадане. Мнозина недоумяваха за каква алтернатива говорят Кънев, Кунева, Зеленогорски, Москов, Корман Исмаилов и как ще спасяват България при това положение?

Реформаторите имали идея за управление с по-широко доверие. Прави впечатление обаче, че редят листите си по партийна линия, но твърдят, че и гражданската квота била доста сериозна. Гражданският съвет щял да изслуша всички кандидати. По вероятно е да избират между протестърите, те вършат работа като обикновени изпълнители на поръчки, може и да им потрябват.

За другия бъдещ партньор на РБ от Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО, наричан още “патриотичен фонд”, почти няма какво да се каже, освен че олигархът, търговецът на скраб Валери Симеонов, по прякор Винкела от Бургас и войводата-самозванец агент Иван, известен като Красимир Каракачанов нещо са се договорили и са си партия. Останалите са за пълнеж. Е, може някога да са били патриоти, но не е много сигурно...”Войводите” от ВМРО с кого ли вече не се коалираха, имат шест-седем развода зад гърба си – последният от преди два месеца с Бареков. Само ходят напред назад и се оглеждат като позакъснели комерсиални моми за по-добра партия.

В социалните мрежи масово се коментира лицемерието на Реформаторския блок. “Аман от синьо задкулисие!” – недоволстват гражданите и редовите седесари. Допускат, че отново става дума за пари, за много пари, все от стратегически обекти като “Южен поток”, 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, АЕЦ “Белене”, американските електрически централи, алтернативните енергийни източници, строителството на пътни магистрали, метрото и т.н. “Явно има още какво да се открадне от нашата ограбена, съсипана и срината държава и тя да бъде източвана зад граница” - коментира един от най-старите сесдесари.

Колкото до вожда Иван Костов, дано успее да си върне милиончето от обвитата в мистерия КТБ, пострадала от гешефтарска афера. Нали ден подир ден, час по час, лев по лев тъмносиният вожд е събирал тези пари, лишавал се е от закуски и не заслужава да го мамят и грабят. Да спрат тези комунисти да го тормозят и да го принуждават да пътува с икономична класа до Америка. Това ли заслужава човекът? И той има достойнство.

Открай време се знае, че в България нищо не е окончателно, а виновният винаги отсъства.