Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Лъжата като истина и истината като лъжа

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Фели Таджер

Има един много стар принцип – когато не казваш истината – повтаряш лъжата 100 пъти, докато общественото съзнание я възприеме като самата абсолютна и необорима истина. Принципът беше широко използван от Йозеф Гьобелс, министър на пропагандата (забележете) и на просвещението в хитлеристка Германия от 1933 до 1944 година. Гьобелс остана в историята. Като един от най-големите престъпници на 20 век. Сега методът му се ползва масово от всевъзможни политически и икономически структури с цел тяхното обществено утвърждаване. Да, ама все пак става въпрос и за необходимо количество интелект при такава манипулация, така че да не лъснат белите конци по шевовете на поредната обществена измама.

Точно на такава обществена измама станахме свидетели преди дни, когато социологическата агенция „Алфа рисърч” публикува поредните данни от социологическото си проучване (което по-късно ще видим защо) не се вписва в никакви рамки дори и на най-примитивния разум. Това изследване, забележете, е правено, по данни от паспорта му, от 10 до 18 ноември 2015 година. Или точно две седмици след първия тур на местните избори и пет дни след обявяване на официалните резултати от ЦИК. Веднага възниква въпросът – на кого аджеба е необходимо това творение, изследвало нагласите на 1100 респонденти, при положение, че чухме гласа на цял народ (около 3 500 000 гласа) само преди седмица. Отговорът е ясен – това, което каза народът, никак не се харесва на определени икономически и политически структури и те трябва да подменят истината с лъжа, жизнено необходима за тяхното съществуване. За това бяха активирани и цял арсенал от медии – от национални до регионални, печатни и електронни, така че и глухите да чуят и слепите да видят как за две седмици след изборите обществените нагласи са се преобърнали. Колкото и абсурдно да е това – над 50% от гласувалите да са съжалили за вота, който са дали само няколко стотин часа по-късно. Дали пък народът ни не страда от шизофрения, или някои искат да ни изкарат такива?

Лъжа първа – ако са били проведени изборите не на 25 октомври, а на 10 ноември все в тази 2015 година, разликата между ДРПС и РБ е щяла била да бъде (минало преизказно време внушаващо особено недоверие) 0.3%. Премерено в гласове това би било разлика от около 11 000 гласа. При тази ситуация РБ бил щял да получи малко повече от 250 000 гласа. Да, ама само преди две седмици той получи точно два пъти по-малко. Реформаторите с зор взеха едва 169 258 гласа, докато лошото ДПС взе 266 541 гласа. Близо два пъти повече и близо 10 пъти повече от разликата межд, изборния резултат и онзи на социолозите от въпросната „алфа”. Какво чудо се е случило, че за две седмици общественото мнение се е обърнало. Нищо не се случи. Просто РБ трябва да се утвърждава като политическа сила в развитие и като политическа сила имаща право на още власт, нещо което изборите обориха по особено убедителен начин. И на помощ дойде методът на чичко Гьобелс. При това приложен дебелашки.

Лъжа втора – рейтингът на президента за последния месец е нараснал с цели четири пункта и той вече не е 24% одобрение, а вече цели 28. Да, в последния месец президентът имаше важна публична изява и има причини за промяна. Той даде интервю пред английския вестник „Индепендънт”, която обяви, че Русия води хибридна война срещу България. Това интервю предизвика вълна от посмешни коментари за интелектуалния капацитет на бившата ирландска пастирка, сега президент на страната. Подигравките бяха и от вън, от чужди политици и медии, а и от вътре – дори и премиерът реагира с насмешка, като заяви, че той не е ястреб като президента. Ако това е повод за повишено доверие, то тогава Кире Либерало и Свободка Стефанова щяха да са най-уважаваните политици в страната. Не се чудете, ако не помните тези имена, те бяха често споменавани до преди 15 години, но сега никой не ги помни. Защото бяха национални посмешища. Същото, което стана с това интервю и сега с въпросната пастирка-президент. И защо едно национално посмешище трябва да трупа рейтинг? Ами защото е много удобен на онези политически и икономически групировки, които са подбудили социолозите от „Алфа рисърч” да се заплюят сами в лицето. А има достатъчно хора да го направят това за някое и друго левче. Какво значи някаква си храчка щом ти сдават няколко хилядарки?

Лъжа трета – разликата между РБ и БСП вече е само 1.9%, или само около 60 000 гласа. Докато преди петнадесетина дена е била малко повече от 140 000 гласа. Че БСП е в тежка криза е вярно. Че БСП е в жесток нокдаун (но не в нокаут) след местните избори и това е истина, но че чак дотам я е докарала, че реформаторите да я догонят, това няма как да е така. Препоръчително (от споменати по-горе Йосиф Гьобелс) е лъжата да не се изрича изведнъж, а постепенно, на порции, напоително, системно и на множество малки части, така по-малко се отличава истината от измамата. А Гьобелс, колкото и мрачна личност да е, е имал солидно образование и отлични учители – завършил е философия в Хайделберг при най-добрите за времето си професори. Този прост факт, за поднасянето на лъжата, хората, инициирали това „проучване” някак не са успели да схванат.

Лъжа четвърта – рейтингът на Радан Кънев е висок – доверието към него е на нива 11.8% одобрение. Т.е. – близо два пъти по-висок от политическата сила, която представлява в парламента (според алфите той Бил 6.5%). Защо Радан Кънев е вдигнал така рейтинга си – единствената причина е разгорелият се в медиите гей скандал, свързан с неговото име. По всички правила на психическите и социалните нагласи на южните народи, особено тези на Балканите, това би довело до рязък срив в нивата на доверие към политика на прицел. Да, ама според „Алфа рисърч” това не е така. Рейтингът на г-н Кънев не се влияе от подобни незначими събития, засягащи мъжкото му достойнство. Нещо повече – реформаторите летят все напред и нагоре въпреки отказът им от идеите, с които влязоха във властта – сумарно рейтингът на Миглена Кунева (15-5%), на Радан Кънев, на Божидар Лукарски (8.5%) и на Николай Ненчев (8.1%) е 43.9%, или вече са с 5.5% над този на Бойко Борисов. Звучи ли ви възможно, или по-скоро абсурдно? И ако това е вярно, защо ГЕРБ е получил 871 307 гласа, а реформаторите само 169 258 гласа. Или резултатите на ЦИК са измама, а на социолозите от „Алфа рисърч” самата Божествена истина?

Лъжа пета – все по-разширяващото се влияние на Реформаторския блок. Ако това, предложно ни като извод от изследването, е вярно, то тогава защо РБ в София има 61 704 гала, докато за страната са общо 107 554 гласа, дори не стигат и два пъти повече, отколкото тези, взети от една, макар и най-голямата община. Това говори за регионалност, географска ограниченост и демографска невъзможност за разширение сред по-малките градове и селата, нещо без което една партия не може да съществува, а камо ли да се развива и да е процес на просперитет. Регионалните партии, дори и на големия град, нямат бъдеще. Факт е, че никъде РБ не успя да вземе доминираща квота в общински съвет. А това са цели 264 общини. Сериозен повод за анализ, който няма как да се замаже с измама.

Лъжа шеста – българинът одобрявал въвеждането на данък ”обществено здраве”, разбирай данък върху най-масово разпространените храни, съдържащи сол, захар, мазнини, кофеин и таурин (в това число и шоколадовите изделия, кока кола, безалкохолни напитки, банички, сирене, колбаси, сандвичи и т.н., и т.н.). На практика – одобряват данъка върху всички масови храни, които консумираме всекидневно. Та според тези от „Алфа рисърч” 53% от всички анкетирани подкрепяли този нов данък, предложен ни от титанът на медицината и още по-виден реформатор Петър Москов, а само 44% не го подкрепят. Такава дебелашка манипулация дори и най-тъпия манипулатор не би си позволил. Кой гражданин на която и да е страна би искал да му въведат нов данък върху храните, при това основните за консумация храни, най-често употребяваните и единствените за по-малко платежоспособните, каквито на практика са над 85% от всички граждани? Ако ви звучи налудничаво – така е. Но не ние сме лудите, а онези, които мислят, че бихме повярвали на тази лъжа.

Целта е очевидна – спасяването на неспасяемата непригодност на министър Москов като реформатор в здравеопазването. След ред абсурдни идеи – палци за постъпване в болница, гаф с имунизационните продукти, неотговарящи на европейските изисквания, въвеждането на жълти рецепти да елементарни сънотворни (нужни на повечето възрастни хора), налудничави идеи за спешната помощ и драстични разминавания между приети закони и направени от министерството правилници за тяхното приложение, трябва да се спасява креслото на очевидно системно издънващия се министър. Нещо повече – „Алфа рисърч” го слага като четвърти по най-висок рейтинг в кабинета, нещо, което не само е в драстично разминаване с фактите и реалностите, но е и толкова опашата лъжа, че е достатъчно дори и само това, за да се усъмниш в цялото проучване.

Можем да добавим и седма, осма, десета лъжа, но това няма да промени нищо. Веднъж излъгалият няма как да получи доверие дори и тогава, когато казва истината. Има един стар логически парадокс, който може да ни помогне в разбирането на тази манипулация. Той звучи така: Един критянин казал, че всички критяни са лъжци. Излъгал ли е критянинът? Ако това твърдение е невярно, то тогава критянинът ни е излъгал, а ако е – то не всички критяни са лъжци. Парадоксът няма отговор. Така че няма как да знаем каква е истината. Върху този принцип е изградено и това изследване – няма как да разберем кое от всички резултати е релевантно на социалните нагласи и кое –не. Ясно е само, че има голяма лъжа.

И все пак – защо ни се пробутва това изследване, така обилно коментирано, препечатвано и лансирано от много национални медии. Вече достигнахме до същината на проблема – желанието на един определен бизнес кръг, свързан с „Алфа финанс”, Алфа холдинг”, и ред подобни алфи, в това число и „Алфа рисърч” да защитят властовите позиции на своите хора във властта – в случая онази част от Реформаторския блок, представляваща партията, чийто членове могат да се съберат в един файтон, а именно ДСБ. За това и рейтингът на силно компрометирания Радан Кънев е почти три пъти по-висок от този на Волен Сидеров, въпреки че и двамата са еднакво жалки и смешни в общественото съзнание.

За това и президентът „повишава” рейтинг след поредната си и досега най-опасна политическа издънка, за това и РБ трябва да се афишира като преуспяваща коалиция, въпреки острите и непримирими вътрешнопартийни битки вътре. За бизнеса около Иво Прокопиев (наследникът на „Агнешките главички” и бизнес интересите на Иван Костов) утвърждаването на лъжата като истина е от жизнено значение. Целта е важна и не се жалят пари за лъжи, пари за тоталното им и повсеместно тиражиране, на всякъде, където е възможно, на каквато и да било цена. Инак някой ще се досети да попита: Ами защо ни показвате новата дреха на царя, докато ние му виждаме срамотиите на голо? А това е много опасен въпрос, който не бива и да ни минава през ума. Защото води до още по-опасни отговори - за лъжата и истината в политиката. За политическата измама и механизмите на нейното функциониране, За ролята на модераторите на общественото мнение и моралът в тяхната работа. За това кой и каква цел има да игнорира гласът на народа за сметка на собствения си бизнес и неговите политически храненичета.