Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Нищо ново под слънцето

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Мария Ангелова

Компромис след компромис, отстъпление от принципите, скандални решения и изяви на министри и лидери от коалицията на реформаторите обостриха отношенията и доведоха до ескалация на напрежението в Блока през изминалия месец.

Нека си припомним, че в навечерието на новогодишните празници лидерът на християн-демократите /ХДП/ Ирина Репуц се закани да съди партньорите си от РБ за 457 000 лв. от общо 3,2 млн. лв., които блокът получи от Министерството на финансите – такава е държавната им субсидия за една година. Репуц обмисляше да се оплаче в ЕНП след като не срещна разбиране и искаше пълните си права, т.e. да делят по равно. Скоро след това скандалът затихна – явно са си взели парите.

Напрежение в обществото възникна отново, когато френският посланик Ксавие дьо Кабан грубо се намеси в съдебната ни система с изказването си за “гнилите ябълки”, без да се съобрази, че по-голямата част магистрати са почтени и достойни служители, поставени в изключително сложни условия. Тружениците на Темида реагираха срещу натиска върху съдебната ни система. “Изказването беше унизително и нецивилизовано. Дипломатите имат цял набор от средства, за да си сътрудничат с другите държави с цивилизован тон.” Имаше дори коментари, че господин Кабан лобира за френската фирма “Белведере”. Правосъдният министър, адвокатът с отнети права Христо Иванов – виден протестер, издигнат от Реформаторския блок, обаче благодари на френския посланик за критиката и така “запази” българското достойнство.

Тези дни НС прие стратегия за реформа в съдебната система, но според опозицията зад тези промени се крие извличане на политически дивидент. Цели се “смяна на едни хора с други хора”. Висшите магистрати смятат, че целта е да бъде сменен кадровият състав. От ясно по-ясно е, че не всички в съдебната система са “гнили ябълки”. Очевадно е обаче, че има прекалено голямо политическо влияние върху нея и критериите за кадруване не са ясни.

Кунева–Пръмова от ДБГ, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, предпочита да обсъжда съдебната реформа с правосъдния министър. Това накара Радан Кънев - ДСБ, който демостира емоции и огнена страст в тази посока, да се почувства игнориран, но като в песента на Стинг той пак е “хладнокръвен”. Засега надареното дете остава без подарък, но да не губи надежда “времето е наше”. Какъв ще бъде ефектът от съдебната реформа – ще поживеем, ще видим. Дано да има ясна политическа воля и една работеща съдебна система, че то и сега си имаме закони, ама не се спазват и никой не носи отговорност, защото били несъвършени... и така вече цели 25 години. Кунева отново нищи темата Шенген, към която мнозина са претръпнали. Вайка се, че парите от бюджета на МВР не стигат за опазване на границата от бежанската вълна, иска нови финансови разчети. Вълнува се от приемането ни в Еврозоната. Очевидно Кунева не забелязва, че след кризата обществените нагласи рязко са се променили. А по повод изказването й за участието на армията и гранични войски на браздата депутати от опозицията й препоръчаха да си прочете Закона за въоръжените сили на Република България.

Колкото до 7 500-те бежанци, върнати обратно в гладна България в тежест на обществото – реформаторката е пълен пас. Спокойно, Кунева “знае как и може да го направи”, такова беше предизборното й обещание.

По повод грабежа на КТБ бяха изплатени гарантираните депозити с пари на данакоплатците. Отново сме свидетели на безнаказаност и пълно замитане на следите. Управляващите единствено нарочиха шефа на банковия надзор Гунев за изкупителна жертва и го уволниха от БНБ, нали все някой трябва “да опере пешкира”, а те да ни говорят за чистотата... Реформаторите си трайкат в знак на съгласие, въпреки че доста се пенявиха по темата и предлагаха съмнителен спасителен проект. Въпреки че Коктов създаде КТБ. Но какво да се прави, готови са на всякакви компромиси завалиите, за да участват в управлението, а моделът “Кои са си топили пръстчетата в медеца” надеждно се развива и още повече ще просперира след като бъдат усвоени и едни пари за саниране на панелките.

Пенсионната реформа стартира, Парламентът прие окончателно правото да избираме дали вноските за втора пенсия да отиват в НОИ или в частен фонд. Промяната беше подкрепена на второ четене от ГЕРБ, ДПС, трима депутати от БДЦ и двама независими. Реформаторите и “умерените патриоти” от ПФ не подкрепиха коалиционня си партньор ГЕРБ, а в пленарна зала избухна скандал. Според РБ приетите промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ не са реален избор и не предлагат реална конкуренция. Това беше причината да събудят толкова противоречия. Радан Кънев гневно заяви от парламентарната трибуна, че вече му е ясно защо някои политици предпочитат да пият турско кафе на четири очи, визирайки Борисов и Местан. По- рано същия ден президентът Росен Плевнелиев беше поискал отсрочка от три месеца за решаване на спорния въпрос, през които да бъде направено обществено обсъждане на пенсионната реформа в цялост. С обсъждане или без обсъждане, вдигат пенсионните осигуровки и възрастта за пенсиониране, за да попълнят дефицита в НОИ. Това е реформата. Ако това въобще е реформа…

Друг скандал избухна след като здравният министър д-р Петър Москов реагира остро по повод нападната и бита лекарка от ромско семейство с болно дете. Той изпусна нервите си и обиди с езика на омразата ромския етнос. Нарече мургавите ни сънародници “скотове” и поиска линейките на Спешна помощ да бъдат придружавани от полицейски патрулки, когато отиват на повикване в циганските махали. По-късно без ясно да се извини за ксенофобските си изказвания, той блесна в очите на колегите си от Спешна помощ като героичния министър. Ако можеше да осигури и 60 линейки за двумилионна София, а не сегашните 12, ново съвременно медицинско обурудване, квалифицирани екипи и достойно заплащане за специфичния им труд, щеше да бъде безценен... Тогава и пациентите, подложени на социален стрес, страдащи от дискомфорта на болестта си, няма да са толкова нетърпеливи и агресивни, нито ще чакат по няколко часа докторът да дойде.

Изпаднали на дъното на социалната стълбица около милион здравно неусигурени граждани, независимо от етноса си осъзнават, че хуманната медицината се е превърнала в търговия – ако имаш пари ще се лекуваш, ако нямаш ще мреш...Хората са гневни и д-р Москов като лекар би трябвало да разбира това, а не чиновнически да задръства мозъчните ни депа със статистика за 225 нападения над екипи в Спешна помощ. След проверка се оказало, че в МВР има само 17 оплаквания от такъв характер. ДПС поиска оставката на здравния министър или вот на недоверие. “Нормално е една опозиция да иска оставки и ние сме били опозиция и сме правили това по цял ден.” коментира съпредседателят на РБ Радан Кънев, като неглижира и омаловажи проблема.

И отново реформаторски скандал този път с министъра на икономиката Божидар Лукарски, който замина за САЩ сам. Пътуването първоначално е било планирано като частна визита. От пресцентъра на МС отговарят, че е получил командировъчни 280 долара – по 35 долара на ден и командировката му е била от 17 до 24 декември. Те не разполагат с информация дали е имал срещи с американската администрация. Лукарски се е върнал на 5 януари – близо три седмици го е нямало, спокоен, че България процъфтява икономически, а през това време съветникът му Владимир Каролев поради липса на аргументи влезе в ръкопашен бой в една от казионните телевизии, където често го канят.

Оказа се, че наш Божо е отишъл да си види изгората Ива и да посрещнат заедно рождения й ден на 26 декември. И между другото е имал среща с Бизнес съвета за международно сътрудничество на САЩ, който е някаква неясно каква обществена структура. Журналистът Сашо Диков окачестви постъпката му като нагла, безочлива и тъпа, журналистът Григор Лилов каза:”Лукарски излъга нагло пред камерите” , а Радан Кънев отново блесна с изказването: “Надявам се да е свършил добра работа и да се е починал добре.” И ние се надяваме, като гледаме нивото и мащабите на родната ни икономика, че няма съвсем да изчезне и Божидар Лукарски да се превърне “министър без портфейл” от Реаниматорския блок.

Лидерът на НП “Свобода и достойнство” вся смут сред реформаторите, като за кандидат на РБ за заместник областен управител на Кърджали директно е депозирал името на човек от своята партия, без да се посъветва с никой. Кандидатът била счетоводителка в хранителен магазин, а срещу съпруга й имало досъдебни производства за незаконна търговия с антики. Реформаторите са му бесни на Исмаилов като гледат как се опитва да се докаже като фактор в политиката и властта.

Генерал Атанасов, един от най-близките хора до Радан Кънев твърди, че хората на Кунева търсят кой да оспори лидерството на Кънев.

Нищо ново под слънцето. Това правят реформаторите “по цял ден”.