Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Триковете на управляващите

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Мария Ангелова

В „Лувъра” парижани и десетки хиляди посетители от целия свят се възхищават на тракийското ни златно съкровище, 1 200 души във възторг били станали на крака на концерта на “Йоан Кукузел” в катедралата “Нотр Дам”, а културният ни министър Вежди Рашидов не спря да се хвали с добрините и приноса си в организирането на това мероприятие, изтъквайки, че той ни бил отворил вратите на “Нотр Дам” и докато еуфорично разказваше как всичко там е било “страхотно” и “великолепно”, нищо че някакъв си “кукузел” претендирал за хонорар, та щял “да му хвърли някакви пари да спре да лае”...

Става дума за уволнения тенор Георги Петров от камерния хор, който протестира и поиска възнаграждението си, а всички знаят, че най-добрата мотивация за един труд са парите. Станахме свидетели на арогантните изцепки на Вежди и се питаме това от министъра на културата ли е, или е от културата на министъра?!... Разбрахме, че си е уредил цесия за милионите си от фалиралата КТБ, а финансовият министър Горанов се опита да убеди обществото, че сделката била напълно законна и нямо злоупотреба с привилегии. Скандалът прерасна в протест под мотото: ”Дари стотинка на Вежди, спаси културата!”Събираха по 1 стотинка от хората, за да подпомогнат културния министър в решаване на финансовите му проблеми, “дано му стигнат и да си ходи”, реагираха възмутени граждани. Протестиращите бяха подразнени от просташкото му поведение в национален ефир към един български гражданин, данъкоплатец и преди всичко човек на изкуството.Управляващите обаче го защитиха, че бил безценен, оставка няма да има и веднага в техен стил обявиха контра протест. Вежди Рашидов се извини за изпуснатите думи, но няма да забравим арогантния му стил. Видяхме как мачка тези, които са под него и зависят от него.

Докато в Париж представяхме златното съкровище - “огледалото и лицето на Българската държава” , във военно промишления комплекс в Иганово отново гръмнаха взривове. Заговори се за саботаж, имаше доста притеснителни обстоятелства и съвпадения със станалия наскоро подобен инцидент и още 11 гръмнали складове за боеприпаси през последните пет години, като “петолъчката” край Стара Загора, складовете в Челопечене и др. На произшествието обаче, макар че заводът е държавна собственост, не видяхме нито министъра на икономиката Божидар Лукарски, нито вътрешния министър Румяна Бъчварова, която беше предпочела светското събитие и придружаваше премиера Борисов в Париж, видимо прехласната от изложбата в „Лувър”-а. А тук всички отново бяха в паника и потрес, въпреки че този път нямаше жертви. Следствените органи ще изясняват кой залага бомби в Иганово, а гражданството се пита кой ще носи отговорността за взривовете. Засега ни баламосват, че в района на завода свободно се разхождали животни, които кротко си пасели тучна паша, нямало охранителни камери, а пазачите точно тогава се сменяли, та никой не разбрал, докато не почнало да гърми и да трещи. Изказани бяха опасения, че е възможно по този начин да се прикриват големи дефицити – липсващи количества изтъргувани боеприпаси, някои допускаха, че фойерверките ще продължат и в бъдеще... Важното е да се въртят парите.

По същото време тези, които прогнозират живота ни, тенденциозно ни облъчиха с новината, че намаляваме с 43 000 души на година и ако продължаваме да мрем с това темпо, до 2065-та ще изчезнем от лицето на Земята. Освен това сме били застаряваща нация и първи по смъртност в ЕС, което, за съжаление, е факт.

И понеже надеждата е проекция в бъдещето и умира последна ни накара да отправим жаден взор към здравния министър от кабинета на “Борисов 2” реформатора д-р Петър Москов, който ни обещаваше здравна реформа. Откакто е на власт обаче в болниците са констатирани фрапиращи нарушения, а известни светила от “Лекарския съюз” говорят за дупки в здравеопазването, безпокоят се, че реформата ще узакони липсата на контрол, ще породи дефицит, чакане, опашки и корупция. То не че сега я няма, особено откакто изчезнаха онези милиарди от здравната каса по времето на финансовия министър Дянков, които никой не разбра къде отидоха... Явно нещо не се получава здравната реформа, а и как ще се получи, след като според д-р Петър Москов, единствен проблем в здравеопазването са циганите. Това, че няма контрол, няма конкуренция, има само една здравна каса и над един милион здравно неосигурени български граждани поради бедност, които, ако се разболеят, ще се лекуват с изпитаната древна рецепта “газ, маз и урина” - това си е откровен геноцид и въобще не прилича на здравна реформа, а ни напомня за вица “Нема лек за тебе Пено, ще си мреш!”. Много е важно обаче, че ни чекират личната карта на влизане в болницата. Това е голям напредък, според министъра, но не и реална промяна за пациентите, дори и да имат здравни осигуровки.

И докато България понася тежки геополитически удари, коалиционните партньори на ГЕРБ от АБВ “ю – я” се похвалиха, че имат скрити козове, според Румен Петков. Идеята на Първанов относно референдум за прекратяване на санкциите срещу Русия е светъл лъч за родната икономика с унищожена индустрия, понесла големи загуби от отрязаните газови пътища, сериозен отлив на руски туристи, ограничените търговски пазари, както и липса на инвестиции. От формацията на Първанов имали работна среща с ръководството на ГЕРБ, обсъдили проблемите, а герберите щели да се коригират и да не им прилагат повече номера. Похвалиха се, че социалният министър Калфин бил готов с пакета в социалната сфера, с който, уви, няма да зарадва никого. Думите на френския експрезидент Саркузи : “ Крим избра Русия, да не им се сърдим!” явно много са ги впечатлили тези от АБВ и са им подействали като зелен светофар, та най-после добиха смелост. Ипак преизбраха Първанов.

През това време другият коалиционен партньор на кабинета “Борисов 2” патриотът Красимир Каракачанов от НФСБ, по-известен като агент Иван, ни занимаваше от парламентарната трибуна с ръста и килограмите си, горд със своя охранен 124-килограмов организъм, а другият псевдо патриот Валери Симеонов, обзет от реваншизъм и “болен национализъм” непрекъснато говори от парламентарната трибуна с езика на омразата за някои етнически групи, особено за ромите, към който не крие органичното си отвращение и се опитва да нагнети напрежение и противопоставяне на верска и етническа основа. С това май се изчерпва дейността им, освен ако не трябва да се пазарят за обществени поръчки и престижни назначения на властови постове в държавните служби. Напоследък като че ли има тенденция непрекъснато да ни делят било на русофили и русофоби, или на американофили, германофили, франкофони, фенове на Евросъюза, на бедни и богати, на комунисти и демократи, и т.н. Прилага се формулата “Разделяй и владей”, доста опасна игра на фона на пламналите конфликти в съседни страни. Е, след като не успя сценарият за “българския майдан”, трябва да се опита нещо по-екстремно и без това у хората се е натрупало много недоволство и агресия. Целта е вниманието да бъде отклонено от действията на политиците, за да могат управниците ни на спокойствие да си разиграват политическите трикове, задкулисните игри и афери, като тази с КТБ, например.

Да не говорим например за колапса в енергетиката. Според анализатори и запознати там се зараждат нови корупционни схеми. От получен отговор от Европейския съюз /параграф 16, Промени в закона за енергетиката/ става ясно, че държавата ни е в правото да развали договорите с американските “Марица – 1” и “Марица – 3”, но за това пълно мълчание, защото продължавало да се краде. Да видим докъде ще ни докара слугинажът на българските управници.Откакто ни управляват ГЕРБ в коалиция с Реформаторския блок, НФСБ, АБВ и ДБЦ животът изобщо не се подобри. Българинът се вкарва все повече в патова ситуация. Всичко е схеми за източване и нищо не се прави за народа – единодушни са българите в социалните мрежи.

Радан Кънев от Реформаторския блок се опъна на ГЕРБ и заяви, че няма да ги подкрепят относно промени в закона за НСО и смятат, че в този вид националната служба не изпълнява функциите, за които е предназначена. Кънев настоява за по-малък щат и по-малък бюджет, както и числеността на охраняваните персони. Той иска да знае кои политици охранява службата. “Този огромен бюджет и тази секретност кого охраняват ни напомня за едни феодални времена, когато така е било.”, каза Радан сякаш отново падна от Марс. И децата знаят, че тези, които участваха в управлението на предишната тоталитарна система, същите тези с “дворцов преврат” я свалиха, после я разградиха, обогатиха се за сметка на ограбения български народ и сега градят новия строй - капитализъм и евроатлантизъм, направо върху руините на социализъма, а манталитетът си е същият и точно тези персони са коалиционните му партньори в парламента, където са се приютили 98 агенти на бившата Държавна сигурност.

Премиерът Бойко Борисов поиска промени в конституцията в глава “Съдебна власт”, които да бъдат направени от настоящото Народно събрание, за да бъде ефективна съдебната реформа. Такива били очакванията и на външните ни партньори.

Медиите гръмнаха”Правителството посегна на конституцията”, а кабинетът започна сондажи с всички парламентарни групи. Най-напред обсъди корекциите с парламентарния шеф Цецка Цачева, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров, както и със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, с когото са постигнали пълно съгласие. Идеята е да се раздели Висшият съдебен съвет на две колегии – съдебна и прокуроро-следователска, като самият ВВС ще бъде с по-къс мандат, а за да се случи това са нужни гласовете на 180 депутати, анонсирана е от Борисов, правосъдния министър Христо Иванов и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

И отново се питаме, ще бъде ли ефективна съдебната реформа?! Съдебната система ще гарантира ли правовия ред?!... Онова, което най-много тормози хората е протакането на делата. Следствените и прокурорските органи обикновено не могат да съберат достатъчно доказателства, за да има справедлива присъда. Според анализатори в съдебната гилдия има тежест. Съюзът на съдиите искат да кадруват самостоятелно. Имат лобисти във ВСС, връзка с кръга “Капитал” и Иво Прокопиев. Как ще се гарантира съдебната власт от задкулисните икономически корпоративни интереси и политически влияния?! Продължават да се договарят задкулисно сделки с политическо икономическите корумпирани кръгове. Продължава и “ловът на вещици” - случаят със съдия Румяна Чиналова. Но управляващите обичат да има изкупителни жертви, имаше доста такива – съдия Сантиров, самодискредитиралия се градски прокурор Кокинов и т.н.

Правосъдният министър Христо Иванов, адвокат с отнети права, човек на Радан Кънев и реформаторите, много се пъчи, че е дошъл и е променил системата в страната. Но само независим съд може да гарантира стабилност в съдебната система, и то при ясни процедури, разкриване на нередности, публичност при назначенията, а не да ни занимават с техническите си проблеми и сбъркани софтуери.

Промяна в конституцията наистина е необходима, но искането на правителството стана доста неочаквано, бърза се. Това не може да се случи, без да бъде сменен ВВС. Дразнещо е лицемерието и демагогията. Целта е да се направят персонални промени.”Стани, за да седна!” А щом ще се правят промени в конституцията, Реформаторският блок ще поставя условия. Дали ще се сменят правилата и моделът, или сините искат да си назначават братовчедите?! 92 % от българите не вярват в съдебната реформа.

Много реформатори, много идеолози, ама реформи няма никакви.